Boksluten väger tyngre än makro

Makroveckan Den svenska februaribörsen har fått en hygglig start. Under en osedvanligt tunn makrovecka hänger mycket av börshumöret på skörden av företagsrapporter.

Den svenska börsen tuggade sig uppåt med lite drygt 1 procent i veckan som gick och har därmed fått en riktigt hygglig start på februari. På de flesta andra av världens börser var det lite mer av en sidledes utveckling.

Donald Trump fortsätter att dominera nyhetsflödet, men det framstår allt tydligare som att han kommer att ha en hel del svårigheter med att driva igenom de mer kontroversiella inslagen i sin politik. Därmed blir det också viktigare för honom att leverera på det ekonomisk-politiska området.

Noterbart är dessutom att den amerikanska dollarn fortsätter att tappa mot euron som nu handlas kring 1,08 dollar per euro efter att ha varit nere kring 1,04 vid årsskiftet.

På makrosidan fick vi se en del positiva signaler i flödet och den globala konjunkturen ser ut att fortsätta utvecklas i en hygglig takt. Något som borde varit positivt för riskviljan och börshumöret men på kort sikt är det rapportfloden som dominerar.

Företagsrapporterna kommer att vara än mer dominerande under kommande vecka som är osedvanlig tunn på viktigare makronyheter.

Måndagens siffra över investerarnas humör i EMU-området kan möjligen spä på riskaptiten ytterligare.

På onsdags publicerar ORECD sin genomgång av svensk ekonomi och det lär mest vara ros men en del ris också. Framför allt lär OECD rikta kritik mot hushållens skuldsättning och den överhettade bostadsmarknaden.

Från norskt håll kommer BNP-siffror för fjolårets sista kvartal samt inflationssiffror för januari. Det kommer förmodligen att få effekt på den norska kronan.

Måndag

En lugn start på makroveckan. Investerarhumöret i EMU-området är dagens huvudnummer och det väntas ha sjunkit en aning men fortsatt ligga på den anständig nivå.

Tisdag

Den australiensiska centralbanken lämnar räntebesked under natten mot tisdag och väntas låta räntan ligga still på 1,50 procent.

Onsdag

De svenska hushållen har säkert konsumerat i ganska god omfattning i december men det finns utrymme att öka konsumtionen ytterligare. OECD publicerar rapport över svensk ekonomi och det lär bli mest ros men också starkt kritik mot en överhettad bostadsmarknad och hushållens skuldsättning.

Torsdag

Norska BNP-siffror över fjolårets sista kvartal väntas visa att ekonomin åter växer. Svenska småhuspriser har troligen stigit i januari men amorteringskraven har säkert börjat ge avtryck på bostadsmarknaden.

Fredag

Den norska inflationstakten väntas ha dämpats i januari men fortfarande ligga högre än centralbankens inflationsmål. Håll också koll på de brittiska siffror näver industriproduktion som vi tror kan överraska positivt. Amerikanskt hushållshumör väntas ha dämpats en aning.

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -