Industrikonjunkturen bra för börsen

Makro Den svenska industrikonjunkturen fortsätter att imponera och sticker dessutom ut i positiv bemärkelse i ett internationellt perspektiv. Det bör vara goda nyheter för börsen.

Det svenska inköpschefsindexet för industrin fortsätter att överraska analytikerna. I januari landade inköpschefsindexet på 62,0 och ligger därmed med bred marginal över det 50-streck som enligt tumregeln markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång.

Analytikerna hade i sin tur väntat sig en rekyl nedåt till 58,8, efter att indexet i december för första gången sedan december 2010 lyckats pressa sig över 60-nivån. Det var heller inte helt ologiskt att räkna med en liten nedåtrekyl sett till att det svenska inköpschefsindexet stuckit ut som osedvanligt starkt i ett internationellt perspektiv, och för att den svenska kronan stärkts kraftigt sedan mitten av december.

Fortfarande sticker det svenska inköpschefsindexet ut. I EMU-området ligger indexet för januari på 55,2 och i Storbritannien landade inköpschefsindexet på 55,9. Men även det siffror som bekräftar att den globala konjunkturen är på uppåtgående.

Ett annat intressant jämförelseland är Tyskland, som har en ganska likartad industristruktur som Sverige. Där landar januari månads inköpschefsindex för industrin på 56,4. Vilket visserligen är treårshögsta, men ändå en bra bit lägre än det svenska indexet.

I sammanhanget kan det också vara värt att notera, och hålla i åtanke inför framtiden, att Trump-administrationen så smått börjat skjuta in sig på euron som en undervärderad valuta. Här är det just Tyskland, med sitt gigantiska överskott i utrikeshandel, som är något av ”boven i dramat”.

Det svenska inköpschefsindexet imponerar även med sin bredd. I stort sett alla delindex som ingår ligger över 60-nivån. De viktiga orderingångs- och produktionsindexen ligger på 61,9 respektive 68,0.

Vi får därför gå tillbaka till 2010 för att hitta motsvarande starka bild av industrikonjunkturen. Ett år som egentligen är lite orättvist att jämföra med, eftersom världen då fortfarande befann sig i en återhämtningsfas efter en mycket djup svacka.

En mer rättvis jämförelse är egentligen högkonjunkturåren 2006 - 2007 och vi börjar nu närma oss även dessa siffror även om indexet inte riktigt orkar upp i de nivåerna (se diagram). Ännu så länge är väl säkrast att lägga till.

Ur ett börsperspektiv är det här goda nyheter. Sett över lite längre tidsperioder har inköpschefsindexet visat sig ha lite ledande egenskaper. Så länge inköpschefsindexet befinner sig en uppåtgående trend brukar även börsutvecklingen följa efter. Undantaget är främst börssmällen efter millenniebubblan.  

Det som är lite speciellt den här gången är att börsen sedan en längre tid tillbaka befinner sig i en positiv trend till följd av centralbankernas blodtransfusioner i form av negativa räntor och obligationsköp. Men även givet detta borde indexet vara goda nyheter för börsen. 

En annan faktor att ta hänsyn till är att det starka inköpschefsindexet bidrar till att stärka kronan ytterligare. Kronan har tagit ett skutt uppåt efter att indexet publicerades på onsdagsmorgonen och en euro handlas nu till 9,42 kronor och en dollar till 8,74. Nivåer som ändå inte borde betraktas som oroväckande.

Däremot har rörelserna på räntemarknaden varit marginella. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -