Tänk på annat än Trump

Vår börssyn Börserna har återigen eldat högre med stöd av starka makrosiffor och goda konjunkturutsikter. Men värderingarna har kommit upp och riskerna inför rapportsäsongen har tilltagit, skriver Fredrik von Schantz.

Makrostatistiken som rullat in tyder på en fortsatt positiv utveckling. På börsen har rapportperiodens inledning varit positiv överlag, även om variationerna varit stora. Rallyt har dock gått väldigt snabbt i flera av verkstadsbolagen, vilken ökar risken för bakslag och besvikelse.

Aktiemarknaderna verkar inte lägga särskilt stor vikt vid vem som sitter vid makten i USA. För trots politisk oro och obekväma utspel från Donald Trump på daglig basis stiger de amerikanska börserna allt högre. Presidenten har förvisso lovat väldigt mycket men än så länge saknas konkreta bevis på lovade skattesänkningar och infrastrukturinvesteringar.

Vinterns oväntade börsrally har ärvt sitt namn efter den nye presidenten. Men tur är att det inte bara är Trumps utspel och stora löften som pressat börsen högre. Konjunkturen visar också styrka.

Inflationsförväntningarna är fortsatt högre och allt annat lika gynnas räntekänsliga branscher av sakta stigande marknadsräntor. Storbanken Nordea finns på vår lista över köpvärda aktier och hör till vinnarna. Fastigheter går fortsatt trögt.

Investerarna tycks rata detaljhandel och Hennes & Mauritz har varit ett rejält sänke i sektorn. Marginalpress och benhård konkurrens gör att vi väljer bort sektorn även fortsättningsvis. Även om det finns guldkorn i branschen.

Den senaste månaden har investerarna rört sig längre ut på riskskalan och råvarubolagen är åter i ropet. Men tydligast är ett större intresse för utdelningsstarka it-konsulter och revansch för Small Cap-aktier.

Det är hög tid att positionera sig inför vårens utdelningssäsong och givet godkända rapporter från konsultbolagen lär dessa vara vinnare även kommande månader. Men köp inte utdelningen för dyrt. Jämför direktavkastningen i procent mot hur det sett ut historiskt.

Vårt val inför februari blir konsultmäklaren Ework men det finns flera intressanta val i sektorn.

Vi rör oss högt upp i det högre hörnet på vår riskmatris där råvaror, konsulter och verkstad samlats i ett kluster.

Genom att välja bort Opus minskar vår exponering mot USA. Istället ökar vi exponeringen mot den starka svensk konsultmarknaden. Samt positioner oss inför vårens utdelningssäsong genom att välja högutdelande Ework. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -