Högt pris på tillväxt i Probi

Aktieanalys Raketaktien Probi imponerade i fjärde kvartalet och avslutade året med ett jätteförvärv. Förväntningarna har nu skruvats upp till max och risknivån är därför högre än tidigare.

Probiotikabolaget Probi har varit en av det främsta investeringar på Stockholmsbörsen senast året. På tolv månader mäter kursuppgång mer än 300 procent.

Framgången förklaras av flera faktorer. Bland annat att bolaget satt försäljningsrekord i tre av de fyra senaste kvartalen. Därtill har Probi gynnats av en generellt god efterfrågan på hälsoprodukter och har genomfört, ett för bolaget, jättestort amerikanskt bolagsköp.

Den 3 oktober 2016 slutfördes köpet av amerikanska Nutraceutix. Över en natt dubblade Probi sin omsättning. Probi är nu en av fyra dominerande spelare inom probiotikavärlden.

Nutraceutix adderar ungefär 300 Mkr till omsättningen. Proforma summeras nettoomsättningen under 2016 i ”nya” Probi till 686 Mkr och proforma rörelseresultatet till 190 Mkr. Bolagsköpet har kostat Probi styvt 910 Mkr och affären finansierades via en nyemission på 602 Mkr, banklån och med egna kontanter.

Vid stora bolagssammanslagningar är det inte självklart att helheten summerar till ett högre värde än delarna för sig. Men känslan är att Probi köpt Nutraceutix till ett rimligt pris. Probis ledningen menar också att integrationsarbetet gått bra så här långt. Men exakt vad som blir av jätteaffären återstår ser att se under 2017.

Även exkluderat förvärvet har Probi vuxit så det knakar. Den organiska tillväxten för helåret landade på imponerande 71 procent.

Inom affärsområdet Consumer Healthcare har bolaget vunnit ett starkt fäste i USA. Samtidigt har den underliggande marknaden för kosttillskott och hälsopreparat vuxit rekordsnabbt. Därtill har dollarn stärkts mot den svenska kronan, vilket gett lite extra skjuts till omsättningen. Förutom i USA har bolaget haft framgångar även i Asien.

Under första halvan av 2017 ska bolagets magkapsel innehållande den goda bakterien Lactobacillus plantarum 299v, via ett nytt avtal, lanseras på 18 marknader. Först inom EU, sedan i Ryssland och Kina.

Affärsområdet Consumer Healthcare stod för cirka 90 procent av intäkterna under fjolåret och genererade då en rörelsemarginal på över 30 procent.

Den mindre verksamhetsdelen Functional Foods drog in 35 Mkr under fjolåret. Främst i form av royalties och licenser. I ett försök att återuppliva intresset för Provivas hälsodrycker har stora investeringar gjorts i marknadsföring. Det har i kombination med lägre royalties lett till en rörelseförlust på 5 Mkr inom affärsområdet.

Probi arbetar vidare på nya hälsosamma livsmedel. En intressant lansering under fjolåret var en probiotisk veganglass från varumärket Bo Foods.

2016 var ett år då allting stämde för Probi och förväntningarna är nu ställda därefter. Den fantastiska resan behöver inte vara slut men nu väntar ett slitsamt integrationsarbete med Nutraceutix. Det höjer risken. Bolagets nya storlek gör det också svårare att växa i ett lika högt tempo som tidigare.

Värderingen är högre än branschsnittet. På börsen värderas Probi till 6 miljarder, eller 9 gånger proforma-försäljningen under fjolåret. Att rörelsen värderas till 32 gånger proforma-resultatet (EV/Ebitda) också i saftigaste laget. Men det beror såklart på vilka antaganden som görs om framtiden.

Även i en mycket generös räkneövning med en antagen tillväxt på 20 procent under 2017 och en rörelsemarginal i linje med proforma för 2016 framstår värderingen som ansträngd. Det är så det oftast ser ut i omtyckta kursraket på börsen.

Som vi ser det finns ingen anledning för gamla investerare att överge Probi enkom av den orsaken. Vårt råd till nya spekulanter blir dock att skynda långsamt in i aktien då riskerna ökar när man köper dyrt.  Även om dyrt kan bli dyrare. Den försiktiga rekommendationen blir därför neutral. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Probi Neutral 508,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -