Fondvinnarna på Ericsson-aktien

Fonder Det finns flera vinnare i torsdagens kursuppgång i Ericsson. Placera har listat de fonder som överviktat telekombolaget mest i sina portföljer.

Ericsson stiger ett par procent på Stockholmsbörsen efter en kvartalsrapport som för ovanlighetens skull föll marknaden i smaken.

Före dagens uppgång vägde Ericsson:s B-aktie 4,1 procent i OMXS30-index, som innehåller de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Vikten sjunker när man inkluderar alla noterade aktierna på Stockholmsbörsen till drygt 2,7 procent.

Det finns aktiva fondförvaltare som övervikat Ericsson, alltså har ett större innehav i fonden än bolagets värde på Stockholmsbörsen och således i index.

Mest överviktad är DNB Teknologi. Inför torsdagens börsöppning var Ericsson fondens enskilt största enskilda innehav med knappt 10 procent av fondens värde. Värt att notera är att fonden är topprankad som branschfond inom tekniksegmentet.

Andra vinnare är Coeli Select Sverige, Skandia Time Global och Inside Sweden. Fonderna har haft dryg 6,2 procent av sitt kapital investerat i Ericsson.

Ett annat fondbolag som gillar Ericsson är Ålandsbanken som överviktat bolaget i två fonder. Den som investerat mest av kapitalet i bolaget är Ålandsbanken Sverige Aktie med 7,1 procents andel av fondvärdet.

Den som investerat i en indexfond går inte lottlös efter dagens uppgång. Utfallet beror dock på vilket index fonden följer. De indexfonder som följer OMXS30-index får det största lyftet.

Placeras beräkningar baseras på uppgifter från Morningstar.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -