Spararna tog fler risker 2016

Fonder Trots skakigt 2016 blev det nytt rekordår för fondsparandet i Sverige.

Fondspararna i Sverige nysparade totalt 53 miljarder kronor under 2016, vilket är lägre än det historiska snittet på 62 miljarder kronor.

Det visar statistik från Fondbolagens förening.

Premiepensionssparandets andel uppgick till knappt 70 procent av totala nysparandet. 

Främst gjordes nettoinsättningar i aktiefonder och blandfonder.

Den totala fondförmögenheten nådde för första gången någonsin över 3 500 miljarder kronor till rekordnivån 3 568 miljarder kronor.

Förutom nysparande ligger en värdeökning på 270 miljarder kronor bakom den starka uppgången. Av den totala fondförmögenheten är 57 procent placerat i aktiefonder.

Aktiefonder dominerade med nettoinflöden på 38 miljarder kronor under 2016. Störst inflöden hade globalfonder och Sverigefonder.

Det var påtagligt att intresset för tillväxtmarkandsfonder tog fart under året, efter flera svaga år med nettoutflöden. Allra bäst var avkastningen för Rysslandsfonder och Brasilienfonder.

Fondspararna intresse var även stort för USA fonder. Fonderna utvecklades starkt mycket tack vare en svag utveckling för kronan.

Alla aktiefonder hade inte nettoinflöden. Fondspararna lämnade kategorin Europafonder samt Sverige & Global, som i huvudsak utgörs av de gamla allemansfonderna.

En trend som var fortsatt stark är intresset för billiga indexfonder.

Indexfonderna tog drygt 70 procent av nettoinflödet till aktiefonder. Indexfondernas andel av den samlade aktiefondförmögenheten är nu närmare 15 procent.

Att trenden är stark är tydligt, indexfondernas andel har mer än fördubblats sedan 2010.

Intressant att notera är att sedan 2010 har hela nettosparandet på 112 miljarder kronor till aktiefonder gått till indexfonder.

Aktivt förvaltade fonder har under tidsperioden haft lika stora uttag som insättningar. Indexfondernas starka framfart är en viktig faktor bakom sjunkande förvaltningsavgifter.

Spararnas intresse för blandfonder fortsätter. Nettoinflödet var på knappt 28 miljarder kronor. Intressant är att exklusive premiepensionsflödet var nysparandet lika stort till blandfonder som aktiefonder.

Spararnas intresse för obligationsfonder ökade också under året. Obligationsfonder hade ett mycket stort inflöde av kapital 2014 och under 2015 blev det ett marginellt nettoinflöde.

Nysparandet uppgick till 12,7 miljarder kronor varav 20 procent gick till företagsobligationer.

Störst utflöden hade penningmarknadsfonder. I spåren på Riksbankens negativa räntor hade kategorin nettoutflöden på knappt 23 miljarder kronor. Även kategorin hedgefonder hade nettoutflöden med över 6 miljarder kronor.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -