Det försiktiga fondalternativet

Köptips Placeras alternativa placering för den som vill ha skydd och minska den totala risken i portföljen.

Placeras alternativa strategi att kombinera två fonder som tar ut varandras riktningar, och därmed minskar risken betydligt i portföljen, har utvecklats väl.

Tillsammans skapar de möjlighet till positiv avkastning även på en svårnavigerad marknad. Grundtanken beskrivs i krönikan En helig graal.

I placeringstipsen inför sommaren valde vi två fonder: lång/kort-hedgefonden Norron Select R och CTA-hedgefonden RPM Evolving.

Den alternativa 50/50-strategin har levererat en avkastning på drygt 4 procent jämfört med Stockholmsbörsens dryga 10 procent, inklusive utdelningar.

Under perioden har kategorisnittet för obligationsfonder avkastat knappt 1 procent.

Värt att notera är att efter Brexit har det varit en ovanligt stark period för aktier samtidigt som marknadsräntorna stigit markant. Det gör att ränteinvesteringar i långa obligationer som anses säkra tappar i värde.

CTA-hedgefonden RPM Evolving har efter Brexit haft en kämpig period i frånvaro av tydliga marknadstrender.

Den senaste månaden har avkastningen varit på topp med hela 7,5 procent. Fonden börjar dra fördel av stabilare trender i marknaden.

Det är inte bara vissa typer av hedgefonder som haft det tufft det senaste halvåret. Snittet för obligationsfonder är ett tapp på minus 0,2 procent.

De senaste tre månaderna har varit ännu tuffare för ränteplaceringar i spåren på kraftigt stigande marknadsräntor. Kategorin har tappat hela 1,2 procent och vår strategi har avkastat 0,5 procent.

Vårt andra val lång/kort-hedgefonden Norron Select R har levererat över våra förväntningar.

Det är värt att notera att under enskilda månader kan CTA-fonder röra sig kraftigt i en annan riktning än aktiemarknaden.

Det beror på att datamodellen gett signaler och tagit en position som under månaden varit felaktig men som kan bli rätt följande månad.

Oftast är trendföljande modeller som bäst när aktiemarknaden faller mycket under en längre period.

Således fungerar de som en försäkring. När marknaden dippar ger de ett bra skydd i portföljen.

I grafen ser vi den alternativa investeringsstrategins utveckling jämfört med Stockholmsbörsen och kategorisnittet för obligationsfonder.

Det är tydligt hur den alternativa strategin rör sig i en helt annan riktning än Stockholmsbörsen under vissa perioder. Avkastningen sedan årsskiftet varit 70 procent av Stockholmsbörsens – till betydligt lägre risk. 

Placera fortsätter rekommendera Norron Select R och RPM Evolving som alternativstrategi med låg risk och bra riskjusterad avkastning.

Den alternativa 50/50-strategin kan med fördel användas som en byggsten i en portfölj om syftet är att minska den totala portföljrisken eller ge ett bra skydd i portföljen.

Men det tål att upprepas att den alternativa strategin bygger på att fondernas historiska avkastningsmönster upprepas i framtiden.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Norron Select R Köp 165,48 -
European Alliance RPM Evolving CTA ER Köp 1 005,98 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -