Trump hotar företagen

Politik USA:s tillträdande president Donald Trump varnade på torsdagen för att hans regering kommer att straffa de företag som flyttar verksamhet utomlands med "konsekvenser". Det rapporterar Washington Post.

Varningen kom i samband med att Donald Trump hyllade värme- och lyftkonditioneringsföretaget Carriers beslut att avbryta sina planer på att stänga en anläggning i Indianapolis till Mexiko, ett beslut som räddar 1.100 jobb i staden.

Carriers beslut kommer efter en överenskommelse där företaget ska få skattelättnader om 7 miljoner dollar från delstaten Indiana i utbyte mot investeringar i anläggningen för 16 miljoner dollar

Carrier kommer dock ändå att säga upp mellan 300 och 600 anställda vid Indianapolisfabriken i Indianapolis samt omkring 700 vid en annan anläggning.

I kommentarer från inifrån fabriken sade Donald Trump att fler företag kommer att besluta sig för att stanna i USA eftersom hans administration kommer att sänka företagsskatter och minska regleringar. Han varnade också för att företag som flyttar utomlands kommer att betala ett pris i form av högre tullar på importvaror.

"Företag kommer inte att lämna USA längre utan konsekvenser. Det kommer inte hända, det kommer inte hända", sade Donald Trump.

Washington Post noterar att avtalet med Carrier har kritiserats skarpt från konservativt håll för att det handlar om statlig intervention i en fri marknad. Även från liberalt håll kommer kritik om att avtalet innebär bistånd till företag.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -