Flykten från räntemarknaden

Marknadskommentar Kraftigt stigande marknadsräntor efter presidentvalet i USA förstärker nu den stora börstrend som startade i somras.

Det har varit en tydlig sektorrotation sedan flera ledande räntor nådde botten i somras. Den svenska 10-åringen bottnade nära noll procent och uppgången har varit nästan spikrak till 0,51 procent i skrivande stund.

De amerikanska och tyska motsvarigheterna har haft liknande trender. Noterbart är att den tyska 10-åringen handlades till minus ränta senast i augusti och idag ligger den på 0,30 procent.

Trenden med stigande marknadsräntor fick förnyad kraft efter av Donald Trump valvinst. Den förstärktes ytterligare i veckan när den amerikanska storbanken Bofa Merrill Lynch månadsenkät bland globala fondförvaltare visade på ny stor inflationsoro.

Undersökningen genomfördes efter presidentvalet och de globala inflationsförväntningarna har stigit till sin högsta nivå på 12 år.

Stigande räntor har gett upphov till en tillgångs- och sektorrotation på finansmarknaderna som vi får gå tillbaka flera år för att hitta ett motstycke till.

I första hand har investerarna börjat överge längre obligationer som missgynnas mest av högre marknadsräntor, då obligationspriset faller. En del av det räntekapitalet ser nu ut att gå till aktiemarknaden.

De aktier som utvecklats bäst är de sektorer som givetvis gynnas av högre räntor och bättre konjunkturutsikter. I grafen syns hur banker och råvaror stigit mest efter räntebotten i augusti. Banker och finansinstitut tjänar som bekant mer pengar på skillnaden mellan in- och utlåning, och gynnas därför av högre räntor.

Efterfrågan på råvaror är i sin natur cyklisk och den sektorn gynnas av högre efterfrågan i spåren av god tillväxt i Kina. Trump-effekten saknas inte heller eftersom han utlovat stora satsningar på infrastruktur. Det spås öka efterfrågan på insatsvaror som exempelvis järn, koppar och aluminium.

Men det är inte alla aktier som är vinnare. Till förlorarna hör både fastigheter och detaljhandel. Fastighetsbolag är räntekänsliga och sektorn gynnades särskilt av stigande priser och lägre finansieringar under det tidigare räntefallet.

Även vissa andra tillgångsslag har missgynnats av utvecklingen. Guld, som tidigare tillhörde årets vinnare, har haft det tungt de senaste månaderna och framför allt under veckan. Guldpriset tappade efter att den amerikanska centralbankens chef Janet Yellen signalerat en förestående räntehöjning i december.

För den som tror att inflationsspöket står för dörren och ränteuppgången är här för att stanna under det närmaste året finns det med andra ord skäl att fundera på vilka sektorer och tillgångsslag som passar bäst i portföljen.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -