Fonden som gillar förvärvare

Fondanalys En Sverigefond har levererat som bäst när marknaden varit som stökigast. Placeras fondexpert Pär Ståhl räknar med att den har mer att ge framöver.

Det har nu gått snart fyra år sedan Vegard Søraunet tog över förvaltningen för fonden ODIN Sverige. När andra förvaltare haft problem med den stökiga börsen under de senaste 18 månaderna har han levererat starka resultat i sin fond.

ODIN Sverige är en Sverigefond som rör sig fritt mellan små och stora bolag. 50 procent är i dagsläget investerat i småbolag men förvaltaren letar bolag på hela Stockholmsbörsen, stort som smått.

Vegard Søraunet gillar dock småbolag lite extra eftersom de har högre förväntningar avseende vinsttillväxt, ett tydligare hemmamarknadsberoende och de är ofta nischbolag. Han ser inte poängen med att begränsa urvalet till stora eller små bolag – han vill hitta de bästa bolagen oavsett storlek.

Det är mer än 18 månader sedan Stockholmsbörsen nådde sin senaste toppnotering. Börsen är på väg god väg tillbaka och handlas idag drygt 3 procent under toppnivån, inklusive återinvesterade utdelningar. Under perioden har ODIN lyckats mycket väl i förvaltningen och sprungit ifrån med en avkastning på knappt 24 procent, en imponerande prestation i rådande klimat.

Värt att notera är att ODIN Sverigefond klassificeras som en småbolagsfond av Morningstar. Det beror på fondens relativt stora innehav av småbolag. I dagsläget är fondens största exponering mot små- och medelstora bolag.

Vegard tog över förvaltningen 2013. Sedan dess har fonden stigit med 119 procent jämfört med Stockholmsbörsens index med återinvesterade utdelningar som ökat med 71 procent. Fonden har klarat sig väldigt bra riskjusterat och levererat solid avkastning sett till den lägre risken.

Fonden har en koncentrerad portfölj på bara 32 bolag. Den har en långsiktig förvaltning med en investeringshorisont på tre till fem år. Investeringsstrategin fokuserar på långsiktigt värdeskapande företag som kan uppvisa positivt kassaflöde och lönsam tillväxt.

Det som är uppenbart är att traditionella, stora sektorer som råvaror och finans inte passar modellen så bra. Han är klart underviktad bank och finans. Inom den sektorn har fonden bara två investeringar: Handelsbanken och Intrum Justitia.

Handelsbankens strukturella tillväxt i Holland och Storbritannien samt kostnadskontroll är det som attraherat Vegard Søraunet.

Den låga exponeringen mot finans innebär naturligtvis en relativ risk. Den stora avvikelsen mot index gör att fonden inte kommer att höra till de som går bäst om bankaktierna fortsätter uppåt.

Däremot fångar investeringsmodellen upp förvärvande bolag, som utgör två tredjedelar av det samlade innehavet. Typiska sådana bolag som finns i fonden är Addtech, Nibe, Lifco, Hexagon, Sweco och Indutrade – bolag som framgångsrikt växer genom både förvärv och organiskt. Det är bolag som investerarkollektivet premierat sedan finanskrisen.

Största sektorexponering är industri (39 procent) samt konsumentbolag (26). Av dessa utgör fem bolag – Sweco, Fenix Outdoor, Beijer Alma, Latour och Hennes & Mauritz – totalt 27 procent av portföljen.

Den årliga avgiften är 1,2 procent, vilket är lägre än kategorisnittet på 1,4 procent. Fonden har tre stjärnor av fem möjliga på tre års sikt hos Morningstar och förvaltar idag drygt 6 miljarder kronor.

Vi tycker att Vegard Søraunet lyckats mycket bra och utvecklingen under den senaste perioden talar för köp. Om börsen fortsätter vara stökig är det en fond som har förutsättningar att fortsatt leverera överavkastning.

Den relativt sett högre risken i fonden gör att vi lägger den i kategorin Spetsfonder. En sådan här högpresterande aktivt förvaltad Sverigefond fungerar bra som komplement och krydda till en billig indexfond.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
ODIN Sverige C Köp 4 063,95 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -