Köpvärda fonder april – så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har bjudit på överlag stigande börser men inte utan turbulens. Placeras lista över rekommenderade fonder har haft lite motvind.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av likande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet. Nu är det dags att utvärdera hur det har gått för de fonder som vi rekommenderade i april 2016.

Globalt aktieindex har har ökat 0,5 procent i svenska kronor och Stockholmsbörsen har gått upp närmare 2 procent. I absoluta tal har hela nio av tio fonder ökat värde. De har jämfört med sina kategoriindex klarat sig lite sämre än tidigare. Sex av tio fonder har utvecklats bättre jämfört med sitt kategoriindex.

Det har varit olika utveckling bland högre risk fonderna. Indexfonden SPP Aktiefond Global har sin vana trogen ökat mer än snittet av liknande fonder.

Placeras val bland tillväxtmarknadsfonder, Odin Emerging Markets har haft det kämpigare och levererat en sämre avkastning än kategorisnitt. Trots att fonden har levererat den näst högsta avkastningen bland fondvalen. Fonden har lägre risk än kategorisnittet vilket gör att den leverera avkastning senare när marknader vänder kraftig.

Didner & Gerge Aktiefond har utvecklats bättre än kategorisnittet för liknande fonder. Vår Europafond, UBS (Lux) ES European Opp Uncons EUR P har avkastat sämre än kategorisnittet. Fonden hängde inte med i vändningen i februari, den har fått upp farten de senaste tre månaderna och gått riktigt bra.

De båda blandfonder har utvecklats som förväntat och gått bättre än sina kategoriindex. Den fond som sticker ut bland medelriskfonderna är CTA hedgefonden Aktie-Ansvar Kvanthedge. Fonden har haft det kämpigt och levererat en mycket svag avkastning. Den enda fonden med negativavkastning under perioden.

Utvecklingen för lågriskhedgefonden Merrant Alpha Select SEK har varit bra och den har gått upp betydligt mer än kategorisnittet.

Spiltan Räntefond Sverige har för ovanlighetens skull presterat sämre än kategoriindex som ökat hela 2,2 procent. Risknivån är betydligt lägre i Spiltan fonden än kategorisnittet, vilket förklarar att avkastningen har varit lägre. Vår andra lågriskfond SPP Obligationsfond har avkastat bättre än kategorisnittet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -