Hexagon håller än

Aktieanalys Hexagon-aktien har gått bra sedan i somras. Värderingen är som alltid hög men bolaget har också kvaliteter som motiverar prislappen.

Mätteknikbolaget Hexagon kan se tillbaka på ett blandat första halvår 2016. Delar av verksamheten går väldigt bra men utvecklingen tyngs också av en svag efterfrågan inom olje- och gassektorerna.

Hexagon firar nästa år 25 årsjubileum. Det som från början var ett rätt spretigt konglomerat av olika bolag och verksamheter har med åren kommit att fokusera kring mätteknik, design och visualiseringsteknologi. Idag delas verksamheten in i två affärsområden: Geospatial Enterprise Solutions och Industrial Enterprise Solutions.

De är omsättningsmässigt ungefär jämnstora men lönsamheten är något högre inom Industrial Enterprise Solutions. Effekten av den svaga olje- och gaskonjunkturen drabbar dock just Industrial Enterprise Solutions så för tillfället är marginalen under en viss press. I årets andra kvartal var den klart lägre än för ett år sedan.

Det kompenserades dock av förbättringar inom Geospatial Enterprise Solutions och totalt sett kunde Hexagon visa upp en stärkt rörelsemarginal i kvartalet.

Energisektorn är en av de större kundgrupperna, men det andra kvartalet visar på styrkan i Hexagons bredd. Kundlistan är lång och spänner över ett stort antal branscher. Geografiskt genereras Hexagons försäljning med ungefär 30 procent vardera i Nordamerika, Västeuropa och Asien.

Hexagon har historiskt ett mycket starkt facit när det gäller löpande lönsamhetsförbättringar. Brutto- och rörelsemarginal har stadigt trendat högre under en lång tid. I dagsläget är rörelsemarginalen 23 procent på rullande helårsbasis och Hexagon siktar mot 25 procent.

Bakom den förbättrade lönsamheten ligger bland annat ett starkt fokus på innovationer och på en ökad andel mjukvaruförsäljning. Båda dessa faktorer bidrar både till en ökad försäljning och till en högre lönsamhet. Hexagon lägger årligen motsvarande 10-12 procent av sin omsättning på forskning och utveckling.

De produktinnovationer som detta gett upphov till stärker marginalerna men svarade även i fjol för runt hälften av den underliggande tillväxten.

Hexagons satsning på att öka andelen mjukvaruförsäljning har även medfört att cirka 40 procent av intäkterna idag är prenumerationsbaserade och återkommande. Det stabiliserar intäktsflödena över konjunkturcykeln.

En viktig faktor som bidrar till Hexagons relativt starka utveckling även i dagens tröga marknadsläge är att bolaget medvetet fokuserat på produkter och tjänster som höjer effektiviteten i kundernas processer snarare än bidrar till en ökad produktion.

I dagsläget är få kunder intresserade av att öka sin produktion, men många är på jakt efter sätt att bli mer effektiva och därigenom leverera stigande vinster trots en svag försäljningstrend.

Hexagon har en historik av att sätta upp ambitiösa tillväxtmål och förvärv har varit ett viktigt inslag för att nå dessa. Bland de viktigaste affärerna på senare år kan nämnas köpen av Leica Geosystems 2005 och Intergraph 2010. På senare år har förvärven tenderat att vara mindre men i gengäld fler till antalet.

Vd Ola Rollén konstaterade i samband med halvårsrapporten att priserna på tänkbara förvärvsobjekt för tillfället är rekordhöga. Om rätt bolag dyker upp kommer dock bolaget inte tveka att slå till. Hexagon har kapacitet att köpa för cirka 2 miljarder euro och små- och medelstora bolag  är fortfarande mer sannolika än en ny storaffär.

De nuvarande finansiella målen sattes upp 2011 och tar sikte mot en omsättning på 3,5 miljarder euro med en rörelsemarginal på 25 procent. Målen är tänkta att nås innevarande år men Hexagon har till följd av tröga marknader och valutamotvind modifierat dem lite. Bolagets prognos är intäkter på mellan 3,3 och 3,6 miljarder euro och en marginal på 24-25 procent.

Enligt SME Direkts sammanställning av analytikerprognoser räknar dock aktiemarknaden med att Hexagon kommer att missa även dessa målsättningar. Omsättningen spås landa på knappt 3,2 miljarder och rörelsemarginalen på 23,5 procent. Marginalen spås inte ta sig över 25 procent under de närmaste två åren heller.

Vinsten per aktie väntas i år öka med 16 procent till 1,61 euro. Nästa år spås en vinsttillväxt på knappt 8 procent till 1,74 euro och även året därpå väntas en vinsttillväxt på 8 procent. Prognoserna ger p/e-tal på 24,6 respektive 22,2 för de närmaste åren.

Hexagon hade som sagt en del motvind under andra kvartalet i år från en svag oljesektor, negativa valutaeffekter och även en avvaktande marknad i Storbritannien inför EU-omröstningen.

Alla dessa negativa faktorer väntas dock dämpas under andra halvåret. Enligt Ola Rollén kommer oljetunga PP&M att ha ett tufft tredje kvartal men därefter återvända till tillväxt från fjärde kvartalet.

På Stockholmsbörsen har Hexagon-aktien tagit ett kliv uppåt sedan i somras efter att ha glidit sidledes under 18 månader. På kort sikt är aktien därför sannolikt lite känslig för vinsthemtagningar. På längre sikt gillar vi dock fortfarande Hexagon. Värderingen är hög men historiken är också stark och utsikterna ljusa.

Strategin med ett stort fokus på innovationer, skiftet mot mjukvaruutveckling samt löpande förvärv har varit mycket framgångsrik de senaste tio åren. Hexagon stabiliseras idag av en hög andel återkommande intäkter och en bred kundbas.

Med fortsatt ljumma utsikter för världsekonomin de närmaste åren lär efterfrågan på effektivitetshöjande produkter och tjänster förbli god. Vi behåller vår köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Hexagon B Köp 369,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -