Håller Europa måttet?

Makroutsikt Världens börser fortsätter att präglas av en underliggande oro. I veckan som kommer lär det bli en hel del fokus på europeisk ekonomi.

Det fortsätter att svänga rejält mellan olika handelsdagar på de flesta av världens börser. Inräknat måndagens nedgång är det nu med ganska knapp marginal som den svenska septemberbörsen ligger på plus.

Det finns en underliggande oro för vad som ska ske med den globala konjunkturutvecklingen samt frågetecken kring hur penningpolitiken utformas framöver. Det bidrar till att många placerare är försiktiga och att många plockar hem även kortsiktiga vinster.

Dessutom bidrar kaoset kring Deutsche Bank till att sprida oro kring den europeiska banksektorn.

Att Donald Trump har framgångar i opinionen kan också bidra till en viss ökad nervositet.

Vi noterar att den uppgång i de långa marknadsräntorna som skedde i inledningen av september i princip är bortsopad. Den svenska tioårsräntan ligger nu på 0,17 procent medan dess tyska motsvarighet åter ramlat ner under nollstrecket.

I veckan som kommer lär en hel del fokus hamna på det ekonomiska läget i EMU-området. Det tyska IFO-indexet var överraskande starkt och torsdagens baromterindikator för EMU-området blir en viktig värdemätare på konjunkturutvecklingen i hela EMU-området.

Viktiga är också fredagens arbetslöshets- och inflationssiffror för augusti. Det börjar så smått bli dags att ladda för det penningpolitiska möte som ECB ska hålla den 20 oktober. Under senare år har det varit vanligt med lite starkare börser inför ECB-möten.

På hemmaplan ser vi fram mot Konjunkturinstitutets senaste konjunkturbarometer. Augustimätningen var överraskande svag och väckte frågetecken kring styrkan i svensk ekonomi.

Tisdag

Den svenska detaljhandeln väntas ha ökat kraftigt i augusti efter en relativt svag utveckling i juli. Viktigt för börshumöret att det amerikanska inköpschefsindexet för tjänstesektorn kommer in på en hygglig nivå och att konsumenterna inte tappat humöret.

Onsdag

Konjunkturinstitutet publicerar resultaten från sina senaste enkätundersökningar av humöret i näringsliv och bland hushåll.

Efter förra månadens överraskande svaga utfall finns vissa förhoppningar om att konfidensindikatorerna studsat upp en bit. Det är framför allt hushållens syn på det ekonomiska läget som varit överraskande svagt under en längre tid. I förra månadens mätning var dessutom industriföretagen oroade.

Torsdag

Barometerindikatorn för EMU-området publiceras. Efter det överraskande starka IFO-indexet för Tyskland vore det mycket välkommet med en stark siffra även för EMU-området i stort.  Men ur en börshorisont är det bra om den inte är allt för stark eftersom det skulle kunna få ECB att tveka om nya stimulanser.

Fredag

Stort fokus på arbetslöshets- och inflationssiffrorna för EMU-området. Inflationstakten väntas ha tickat upp en bit och frågan är om det räcker för att ECB ska tveka om ytterligare stimulanser på deras möte den 20 oktober.

Viktigt för börshumöret att de privata inkomsterna i USA fortsätter att stiga.   

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -