Kanonkvartal på börsen

Börs För första gången på över ett år är Stockholmsbörsen på väg mot ett positivt kvartal.

Med bara sex handelsdagar kvar ser Stockholmsbörsen ut att äntligen kunna visa upp ett positivt kvartal.

Hittills har storbolagsindex OMXS30 stigit 9 procent sedan slutet av det andra kvartalet. Man måste gå tillbaka till första kvartalet 2015 för att hitta det senaste kvartalet som slutade på plus.

Mellan sista december 2014 och sista mars 2015 steg OMXS30-index 13,9 procent.  

 

 

Bland de största bolagen på börsen är det, föga överraskande, Fingerprint Cards som stått för den största kursökningen under de tre senaste månaderna. Aktien har klättrat 34 procent till 109,50 kronor senast betalt.

En otippad tvåa på listan är investmentbolaget Ratos A-aktie som har klättrat 32 procent. Den betydligt mer likvida B-aktien har backat 5 procent under samma period.

I dagsläget handlas A-aktien med en premie på 65 procent till B-aktien. Man måste gå tillbaka till 1990-talets början för att hitta en lika stor maktpremie i bolaget.

På tredje plats bland storbolagen tronar medicinteknikföretaget Elekta med en uppgång på 30 procent. Efter den tidigare massiva misstron som följde på några svaga rapporter har förtroendet återvänt, men aktien är fortfarande värderad långt under toppnivåerna 2013. 

På förlorarsidan toppar speloperatören Unibet som, trots torsdagens kursuppgång, ligger 13 procent back de senaste tre månaderna.Tvåa och trea är Millicom på -11 procent  och Ericsson på -10 procent.

Bland medelstora bolag ligger Mycronic och budaktuella Haldex i topp på 71 respektive 61 procent de senaste tre månaderna. Bästa bolag på small cap-listan är Feelgood (+97 procent), följd av Probi (69 procent).    

Sämst av alla är Delta Minerals på -60 procent. Noterbart är att handeln i aktien på Aktietorget stoppades inför torsdagens handel. Skälet är att Aktietorget ställt ett antal frågor till Delta Minerals som det inte anser har gettt tillfredställande svar

"Aktietorget anser ... alltjämt att bolagets svar är ofullständiga och bristfälliga. Den huvudsakliga bristen är att bolaget vid ett flertal tillfällen lämnat felaktig information utan att kunna ge tillfredställande förklaringar till varför så skett", skrev Aktietorget.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -