Sambamusiken tonar ut

Fondanalys Det kan vara läge för paus i en populär fondkategori efter starka börsuppgångar. Placera är på kort sikt neutral till regionen men har en favoritfond för den som är långsiktig.

Latinamerika är en av årets raketer på fondmarknaden efter att regionens kategorisnitt stigit med 34 procent i år. Ett positivt klimat i spåren av ökat risktagande, stigande råvarupriser och tron att det inte kan bli mycket värre i Brasilien har eldat på uppgången.

Regionens två stora giganter är Brasilien och Mexiko som tillsamman utgör knappt 85 procent av det totala börsvärdet, enligt den globala indexberäknaren MSCI.

Den mexikanska börsen nådde nytt rekordhögsta i slutet på augusti och sedan årsskiftet räknas uppgången till knappt 12 procent. Justerat till svenska kronor stannar uppgången på 6 procent. Den brasilianska börsen har gått som tåget och har avkastat hela 38 procent i år. Förutom det har den brasilianska realen ökat kraftigt i värde så omräknat till svenska kronor landar uppgången på hela 62 procent.

Snittvärderingen av den brasilianska börsen är ett p/e-tal på 12,2.  Värderingen speglar en stor råvaruexponering och de problem landet har med hög arbetslöshet och inflation samt låg tillväxt. Trots det är dagens värdering högre än det tioåriga snittet på 10,6, enligt storbanken JP Morgan.

Brasilien BNP backade 3,8 procent under fjolåret. För innevarande år ser det inte mycket bättre ut men nästa år spås landet komma tillbaka till tillväxt, enligt SEB:s prognos.

Landet brottas inte bara med svag ekonomi utan även politiskt kaos. Presidenten Dilma Rousseff avsattes av landets senat och förhoppningen i näringslivet är att hon ersätts av någon marknadsvänlig – vilket skulle kunna gynna börsen på längre sikt.

Mexikobörsen har fått en mer ansträngd värdering. Med ett p/e-tal på knappt 19 och en utdelningsnivå på drygt 2 procent är den skyhögt värderat över sitt historiska snitt.

Optimismen kring Mexiko har att göra med den reformvänliga regering som upprätthållit en hygglig tillväxt på 2,5 procent under fjolåret och tydlig kontroll på inflationen. BNP spås öka i liten takt 2016 och 2017, enligt SEB:s prognoser.

Ytterligare ett orosmoln är det amerikanska presidentvalet. Vinner Donald Trump kan frihandelsavtalet Nafta försämras för Mexiko.

Prisökningar på råvaror är en nyckelingridiens för fortsatt uppgång. Ett bättre politiskt klimat i Brasilien och starkare globala konjunktursignaler är två andra.

Vi tycker att utvecklingen på de två latinamerikanska nyckelbörserna har sprungit ifrån fundamentala värderingar och vi ser en hög sannolikhet för en lugnare utveckling den närmaste  tiden.

För den som tror på Latinamerika på lång sikt och vill investera där har vi en gammal spetsfonds favorit: Handelsbankens Latinamerikafond, som förvaltas av Christoffer Halldin sedan 2010. Fonden har fyra stjärnor på tre års sikt och fem på fem års sikt hos Morningstar.

Filosofin är långsiktiga investeringar i bolag där värderingen av vinsttillväxten ser bra ut i förhållande till marknadens vinstförväntningar.

Christoffer Halldin har lyckats riktigt bra med investeringsprocessen: Fonden har stigit mer än snittet av kategorin Latinamerikafonder – till lägre risk. Den aktiva förvaltningen är tydlig och från tid till annan avviker han mycket från jämförelseindex.

Av fondens kapital är 55,5 procent investerad på Sao Paolo-börsen. Därefter följer Mexiko med 21,8 procent. En liten krydda är Argentina, som inte ingår i MSCI Latinamerikaindex, som svarar för 1,1 procent.

Portföljen består av 68 bolag, att jämföra med kategorisnittet på 369. Bara 20 procent av innehaven har bytts ut under året, jämfört med knappt 60 procent för fondkategorin. De viktigaste sektorerna är stabila konsumentvaror (drygt 30 procent) tillsammans med finanssektorn (30 procent). Fonden består till drygt 50 procent av stora bolag medan småbolag står för 23 procent – även det en tydlig avvikelse från fondkategorin.

Den årliga avgiften på 1,7 procent är lägre än kategorisnittet på 2,1 procent. Den aktiva och långsiktiga förvaltningen gör att Placera tycker att fonden motiverar avgiften. Noterbart är att flera aktivt förvaltade latinamerikafonder har lyckats bättre än indexfonder under fler års tid när man ser på avkastning och risk.

Den som investerar i Latinamerika bör ha en investeringshorsont på åtminstone 3-5 år. Vi rekommenderar en mindre investering av den totala portföljen.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Handelsbanken Latinamerika Imp T A1 SEK Köp 267,16 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -