SSAB: "Det går åt rätt håll"

Stål Stålbolaget SSAB:s resultat för det andra kvartalet överträffade marknadens förväntningar, men vd Martin Lindqvist är själv inte förvånad över resultatet.

"Det är väldigt mycket i linje med våra interna förväntningar. Vi hade räknat med något högre priser och leveransvolymer, och det är också vad vi sett. På kostnadssidan har vi möjligen förbättrat läget något mer än jag vågat hoppas", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

SSAB rapporterade på fredagsmorgonen ett justerat rörelseresultat om 668 miljoner kronor, väl över enligt SME Direkts prognossammanställning väntade 428 miljoner. Framför allt var det affärsområdet Europa som med ett rörelseresultat på 366 miljoner levererade mer än dubbelt så mycket som väntat.

"Det är i Europa vi sett merparten av synergieffekterna efter sammanslagningen med Rautaruukki, samtidigt som priser och volymer ökat", säger Martin Lindqvist.

Är det tullarna mot kinesisk import som biter?

"Vi har sett att importen minskat, från mycket höga nivåer i slutet av förra året och början av i år. De kan vara en effekt av att EU tagit frågan på större allvar", säger SSAB-chefen.

Tullar är också ett stort diskussionsämne i USA, där lågprisimport från Kina lett till krav på handelshinder.

"Det viktigaste för oss är det fall om grovplåt som utreds nu. Ett preliminärt utlåtande väntas i slutet av september eller början av oktober, och det blir väldigt viktigt för oss", säger Martin Lindqvist.

Inför det tredje kvartalet räknar SSAB med något lägre leveransvolymer, men till högre priser. Volymutvecklingen är säsongsmässig, medan prisutvecklingen hänger samman med tidigare höjningar. Den underliggande efterfrågan bedöms av bolaget alltjämt som stabil.

"En del av tidigare prishöjningar har redan slagit igenom. Vår försäljning är en blandning av kvartals- och halvårskontrakt, samt en del som säljs till spotpriser", säger Martin Lindqvist som uppskattar att 65-70 procent av försäljningen utgörs av kontraktsaffärer, där merparten är kvartalskontrakt.

I samband med halvårsrapporten informerar bolaget också om kommande underhållsstopp, som i linje med tidigare prognoser väntas kosta omkring 500 miljoner kronor. Flera av stoppen justeras dock tidsmässigt.

"Vi skjuter fram stopp i Europa, och genomför underhåll i USA lite tidigare. Det är en ny och viktig möjlighet för oss efter sammanslagningen med Rautaruukki, att vi kan vara mer flexibla i produktionen beroende på hur efterfrågan utvecklas kortsiktigt. Förr stod vi alltid still i juli, punkt", kommenterar vd:n.

SSAB genomförde under det andra kvartalet den nyemission på 5 miljarder kronor som ska bidra till att sänka skuldsättningen.

Du har lovat att minska skulderna med ytterligare 5 miljarder med hjälp av avyttringar och kassaflöde. Känner du dig komfortabel med det?

"Absolut. Jag var inte orolig efter det första kvartalet och jag är definitivt inte orolig nu. Det går åt rätt håll", säger SSAB:s vd.

Det operativa kassaflödet uppgick under det andra kvartalet till 1.151 miljoner kronor (1.462). Skuldsättningsgraden uppgick till 37 procent, ned från 53 procent vid utgången av det första kvartalet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -