Vinnaren efter Brexit

Börs Oron för en bred kollaps var stor när Stockholmsbörsen öppnade efter det brittiska EU-valet. Men verkligheten blev en helt annan. En aktie sticker särskilt ut som vinnare efter Brexit-valet.

Måndagen den 27 juni föll Stockholmsbörsen handlöst efter att britterna röstat sig ur EU. Men efter en dags oro har det trenden pekat nästan rakt uppåt.Den som vågade fyndköpa bland de stora kursförlorarna har idag all anledning att vara nöjd.  

Börsens breda OMXSPI-index befinner sig på måndagseftermiddagen mindre än två punkter från stängningen före det brittiska valet. I USA stiger samtidigt det breda S&P 500-index till en ny rekordnotering. 

På Stockholmsbörsen tog framför allt konjunkturkänsliga aktier och banker stryk i den inledande handeln när det brittiska valresultatet var klart, men framför allt råvaru- och verkstadsrelaterade aktier har gjort en storstilad comeback.  

Tabellen här bredvid visar kursutvecklingen för en handfull aktier räknat från stängningskursen under den stormiga måndagen för två veckor sedan till och med måndag eftermiddag.

Som framgår är cykliska bolag och vinnarna på lägre ränta, fastighetsbolag, återkommande på listan.

Men det är Fingerprint Cards som sticker ut som den solklara kursvinnaren efter den första brexitchocken. Under de två veckor som gått har aktien stigit 31 procent, nästan fyra gånger så mycket som OMXSPI-index.

En delförklaring till den kraftiga uppgången ligger i aktiens höga volatilitet (slagighet). Bara en månad före brexit-valet handlades aktien kring 118 kronor och räknat från årsskiftet ligger den på -17 procent.

Men bland de större bolagen är det ändå få som kan mäta sig med Fingerprints utveckling efter den brittiska omröstningen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -