"Värdet finns kvar"

Lucara Diamond Att auktionen av jättediamanten Lesedi la Rona misslyckades på onsdagskvällen utgör tveklöst en besvikelse, men värdet kvarstår alltjämt för ägaren Lucara Diamond och en försäljning är sannolik under det andra halvåret, eller senast 2017.

Den bilden ger ett par analytiker dagen efter att rådiamanten, världens största existerande diamant av ädelstenskvalitet, inte fått högre bud än 61 miljoner dollar vid en auktion hos Sotheby's i London och Lucara därför valt att behålla den.

"Givet publiciteten och förväntningar om att Lesedi la Rona skulle kunna gå för så mycket som 100 miljoner dollar /.../, var slagpriset på 61 miljoner en besvikelse", skriver RBC Capital Markets diamantexpert Des Kilalea i en analysuppdatering.

RBC konstaterar dock att totalpriset, inklusive avgifter till auktionshuset, hade landat på cirka 68 miljoner dollar - vilket hade varit det mesta som någonsin betalats för en diamant.

Att Brexit-omröstningen och den åtföljande ökade ekonomiska osäkerheten spelat en roll utesluter banken inte, men lika viktigt är att formatet med en publik auktion nog inte passade för en rådiamant.

"Det förefaller som om diamantbranschen inte var förtjust i en auktion där stora avgifter (till auktionshuset) ingår. När tecknen på köpare utanför branschen uteblev, kan detta ha påverkad priserna mot lägre nivåer", skriver analytikern.

Att någon dock var villig att i praktiken betala närmare 70 miljoner dollar tyder på att nivån utgör en rimlig bas för värdering av stenen, menar RBC, som behåller 70 miljoner i sin modell.

För Lucaras del innebär den misslyckade försäljningen på kort sikt inte mycket. Bolaget har en stark kassa och behöver inte ha bråttom att sälja stenen, menar banken och upprepar sitt betyg sector perform och riktkurs 3:35 kanadadollar, cirka 21:90 kronor.

Ett liknande resonemang för Swedbanks analytiker Ola Södermark. Auktionen var en besvikelse, men värdet kvarstår och stenen bör kunna säljas senast nästa år, menar han. I sina modeller använder han nu 66,5 miljoner dollar, vilket beskrivs som "försiktigt".

Swedbank upprepar sin rekommendation neutral, men justerar ned riktkursen till 26 kronor, från tidigare 28 kronor.

Lucara handlades vid 12-tiden på torsdagen till 23 kronor på Stockholmsbörsen, vilket innebär en nedgång med drygt 10 procent för dagen. Hittills i år är aktien alltjämt upp närmare 72 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -