Björnmarknad skiljer agnarna från vetet

Fondkommentar När de behövs som mest är misslyckandet som störst. Hedgefonderna har, som grupp, underpresterat kraftigt under björnmarknaden på börsen.

Tanken med hedgefonder är att de ska ge avkastning oavsett marknadsklimat. Men påfallande många har levererat uselt resultat under det dryga år som börsen backat.

Placera har gjort en djupdykning i Avanzas fondutbud av hedgefonder för att se vilka förvaltare som klarat av den tuffa börsmiljön. Spridningen mellan den bästa och sämsta hedgefonden är enorm. Den bästa har ökat med 13,8 procent i värde medan den sämsta fallit med 22 procent. Enligt statistik från Hedge Fund Research har hedgefonderna även på global basis haft mycket svårt att leverera positiv avkastning sedan björnmarknaden startade. Det globala hedgefondsindexet ligger på -7 procent under perioden.

Det hedgefondsindex som inkluderar nordiska hedgefonder har tvärt emot den internationella trenden gått upp, men med blygsamma 0,8 procent.

I relation till Stockholmsbörsen som backat 12 procent, inklusive utdelningar, under samma period är det naturligtvis bättre. Men under motsvarande period har kategorin svensk lång räntefond avkastat runt 3 procent. Jämfört med det så är hedgefondernas avkastning minst sagt skral, inte minst med tanke på de höga avgifterna och den högre risken.

På förlorarlistan ligger flera fonder från hedgefondspecialisten Atlant fonder. Två av Atlants fonder: Atlant Sharp och Atlant Edge intar bottenplatsen. Olyckan stannar inte där, utan Atlant Explora letar sig också in på förlorarlistan.

Ett annat hedgefondshus som har haft det tufft är Brummer & Partners. Flera av firmans fonder har haft svag avkastning under perioden och tre fonder har lagts ned. Flaggskeppen Brummer Multi Strategy med hävstång och CTA-hedgefonden Lynx har inte alls lyckats under perioden.

På förlorarlistan hittar vi den tidigare firade hedgefonden Rhenman Healthcare Equity, som investerar i hälsosektorn.

Likväl finns det hedgefonder som har lyckats parera marknadsturbulensen på ett framgångsrikt sett. Överst på vinnarlistan ligger två så kallade nordisk lång/kort aktiefonder. Bäst har Gladiator, som förvaltas av Max Mitteregger, gått.

Elementa ligger överraskande högt upp. Fonden startades i mars i fjol och har uppenbarligen hamnat helt rätt i sin förvaltning av små och medelstora nordiska bolag till mycket låg risk.

Lite överraskande hittar vi bara en CTA-fond på topplistan. CTA:s arbetar med så kallad trendföljande förvaltning av olika tillgångar och som oftast fungerar sådana modeller bäst när aktiemarknaderna rör sig i en tydlig trend under en lång period.

Aktie-Ansvar Graal Kvanthedge är den CTA-fond som lyckats bäst. Fonden har valt bort att handla på råvarumarknaden, vilket kan vara en del av framgången.

För hedgefondsektorn är de senaste 14 månaderna förpassad till historieböckerna som en av de absolut sämsta perioderna någonsin. Med tanke på hur svårt sektorn haft att leverera avkastning är det som upplagt för missnöje hos investerarna, inte minst med tanke på de höga förvaltningsavgifter som industrin tar ut.

En aktör som helt har slutat rekommendera hedgefonder till sina kunder är Carnegie.

”Vi är mycket besvikna på hur hedgefonder har leverat. Korrelationen med börsen och andra marknader är alldeles för hög och de har inte lyckats skapa avkastning”, sa Carnegies investeringschef Brian Cordischi nyligen till Dagens Industri.

Frågan är hur många till det finns där ute som tycker likadant.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -