G7: Varnar för Brexit

Makro Skulle Storbritannien lämna EU hotas trenden med ökad global handel, investeringar och jobb att vända och "är ett ytterligare allvarligt hot mot tillväxten", varnar G7-länderna i en kommuniké.

G7-länderna åtar sig att agera koordinerat, om än på olika sätt, för att se få en stark och uthållig tillväxt i ett läge med ökade nedåtrisker för världsekonomin.

Det skriver G7-ledarna i en kommuniké efter sitt möte i japanska Iseshima, rapporterar Bloomberg News.

De skriver hänsyn måste tas till "landsspecifika förhållanden" när de ska använda "alla policyverktyg - penningpolitiska, finanspolitiska och strukturella - individuellt och kollektivt för att stärka den globala efterfrågan och hantera utbudshinder samtidigt som vi fortsätter våra ansträngningar att få skulderna på en uthållig bana".

Vidare står att "enbart penningpolitik inte kan leda till en stark, uthållig och balanserad tillväxt".

I kommunikén finns också en varning för Brexit. Skulle Storbritannien lämna EU hotas trenden med ökad global handel, investeringar och jobb att vända och "är ett ytterligare allvarligt hot mot tillväxten". Denna varning fanns inte med i tidigare utkast.

Vidare varnas för risker från eskalerande geopolitiska konflikter, terrorism och flyktingströmmar.

"Den globala återhämtningen fortsätter, men tillväxten är fortsatt måttlig och ojämn, och sedan vi senast möttes har nedåtriskerna mot de globala utsikterna ökat", står det i kommunikén.

"Svag efterfrågan och strukturproblem som inte tagits om hand är nyckelfaktorer som tynger faktiskt och potentiell tillväxt", står det vidare.

G7-länderna upprepar också tidigare åtaganden om valutapolicyn, att avstå från konkurrensdevalveringar, samtidigt som de varnar för överdrivet volatila och oordnade valutarörelser.

Vidare pekas handel ut som en viktig drivkraft för tillväst och G7 åtar sig att agera för att handelsavtalet mellan USA och EU (TTIP) ska bli klart i år.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -