"Kris i USA:s ekonomi"

Makro "Förra året såg det ut som vi var på väg in i en produktivitetskris: nu är vi mitt i den," varnar en tung analys, som menar att det riskerar gynna populister som Donald Trump.

Produktiviteten i den amerikanska ekonomin ser ut att sjunka i år för första gången på mer än 30 år. Det ökar risken för ihållande lönestagnation och populistiska motreaktioner.

Det framgår av en analys från Conference Board, enligt Financial Times.

Enligt analysen väntas USA:s BNP per arbetad timme sjunka med 0,2 procent i år, vilket är en svagare utveckling än vad som väntas för andra utvecklade länder.

Tidningen skriver att rapporten belyser såväl bräckligheten i de globala ekonomiska utsikterna som trycket på arbetarna som nu i hög utsträckning ansluter sig den republikanske presidentkandidaten Donald Trumps angrepp på etablissemanget.

Fedchefen Janet Yellen har också lyft fram den svaga produktivitetstillväxten som ett viktigt skäl till den svaga löneutvecklingen i USA.

"Förra året såg det ut som vi var på väg in i en produktivitetskris: nu är vi mitt i den. Företagen måste verkligen på allvar investera i innovationer. Det är dags för företagen att agera på produktivitetsagendan för att vända utvecklingen", sade Bart van Ark, chefekonom vid Conference Board.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -