Bottenkänning i Lindab

Aktieanalys Lindab har inte något jättedrag i efterfrågan, men ändå överraskat positivt två kvartal i rad. Verksamheten tycks ha stabiliserats och aktien är värd en chansning.

För andra gången i rad kunde Lindab glädja sina aktieägare med bättre siffror än väntat när bolaget för en tid sedan presenterade sin rapport för det första kvartalet. Överraskande bra underliggande tillväxt och förbättrade marginaler ledde till ett resultat före skatt som låg 17 procent högre än snittprognosen i SME Direkts sammanställning.

Marknadsläget är fortfarande rätt trögt men Lindab mäktade med en organisk tillväxt på goda 5 procent i kvartalet vilket var 4 procentenheter över prognos.

Lindab säljer produkter och system för ventilation, inomhusklimat, diverse byggprodukter i stål samt monteringsfärdiga stålbyggnadssystem. Bolaget är verksamt i totalt 32 länder men de nordiska länderna står för 44 procent av omsättningen. Västeuropa har svarat för 33 procent och Östeuropa för 19 procent.

Efterfrågan styrs av byggkonjunkturen men Lindabs produkter används till cirka 80 procent i yrkesbyggnader vilka tenderar att ligga sent i konjunkturen. Efterfrågan har varit dämpad i Europa egentligen ända sedan finanskrisen och de senaste åren har dessutom den viktiga ryska marknaden tappat mycket kraftigt.

Inom Lindab är det området Building Systems som har störst exponering mot Ryssland och de forna sovjetstaterna (CIS-området). För några år sedan stod CIS för drygt 60 procent av omsättningen inom Building Systems. Området säljer stora monteringsfärdiga byggsystem vilket ofta är stora projekt som behöver god tillgång till finansiering för att sjösättas.

Krisen i Ryssland har slagit undan benen för många kunder och påverkat hela Lindab negativt. Building Systems har krympt inom koncernen och området svarar idag för cirka 10 procent av omsättningen i koncernen och bara några procent av rörelseresultatet.

Fokus inom Building Systems har legat på att slå vakt om nyckelkunderna och på att bredda verksamheten till fler länder. Under fjolåret togs bland annat ett antal större order i Afrika som Lindab levererat till de senaste kvartalen. Det har gett upphov till betydligt större intäkter än beräknat och i det första kvartalet i år noterade Building Systems en organisk tillväxt på hela 38 procent.

Det var dock inte bara i Afrika som försäljningen ökade. Även på många marknader i Västeuropa noterade Building Systems en bra efterfrågan, särskilt Tyskland och Italien lyfts fram i rapporten. Ryssland och övriga CIS-regionen är däremot fortsatt svagt. Rörelseresultatet för Building Systems blev trots den starka tillväxten bara 2 Mkr i kvartalet. Lindabs andra affärsområde Products & Solutions rapporterade som jämförelse ett resultat på 76 Mkr.

Det sistnämnda området säljer produkter och system för ventilation, inomhusklimat och diverse byggprodukter i stål som exempelvis avvattnings-, tak- och fasadprodukter.

Särskilt inom ventilationsprodukter har gått bra de senaste åren och visar en bättre tillväxt än den europeiska byggmarknaden i stort. Det är också ett prioriterat området inom Lindab där bolaget siktar på att bli en helhetsleverantör av produkter för såväl ventilation som för inomhusklimat.

För att uppnå detta har Lindab genomfört ett antal förvärv de senaste åren för att bredda sitt produktutbud och sin geografiska närvaro.

Efterfrågan på ventilationsprodukterna har fortsatt att vara bra under det första kvartalet medan övriga byggprodukter har en lite tuffare situation. Det är framför allt de lite enklare plåtprodukterna som möter en hård konkurrens. Geografiskt var det framför allt huvudmarknaderna Sverige, Danmark och Storbritannien som stack ut i positiv bemärkelse.

Sammantaget noterade Products & Solutions en organisk tillväxt på 1 procent i kvartalet. Det blir tionde kvartalet i rad som området noterar en positiv underliggande tillväxt. Rörelseresultatet blev justerat för engångsposter det högsta i ett första kvartal sedan före finanskrisen och marginalen steg till 5,0 procent från 4,8 procent i fjol.

Vd Anders Berg har sedan han tillträdde för drygt tre år sedan jobbat med att göra organisationen mer snabbfotad och kundfokuserad. Verksamheten har effektiviserats och synergier har plockats fram inom bland annat inköp. Lindabs plan för att fortsätta flytta fram sina marknadspositioner fokuserar på produktutveckling och innovationer, förvärv och fördjupat kunnande.

Arbetet är långsiktigt men ser nu ut att börja ge resultat i form av förbättrade marginaler. Lindabs justerade rörelsemarginal uppgick i det första kvartalet till 4,0 procent, upp från 3,2 procent i fjol och klart högre än väntat.

Efter ett par år med fallande lönsamhet väntas nu en fortsatt återhämtning i rörelsemarginalen driva Lindabs vinster de kommande åren. För innevarande år väntas en uppgång till 7,0 procent från 6,2 i fjol. Därefter väntas rörelsemarginalen fortsätta upp till 7,4 och 7,7 procent de kommande åren.

Tillsammans med intäktsökningar på 3-4 procent om året innebär det väntad vinsttillväxt på i genomsnitt 13,5 procent om året de kommande tre åren för Lindab enligt databasen Factset. P/e-talen ligger på 14,5 och 12,7 för de närmaste åren.

Justerat för nettoskulden på knappa 1,8 miljarder kronor värderas rörelsen till 11,8 gånger nästa års väntade rörelseresultat. Utdelningarna väntas ge direktavkastningar på 2,1 respektive 2,6 procent de kommande åren.

En lång svit av svaga rapporter bröts redan i och med bokslutet i februari. Vi valde dock att den gången avvakta  i Lindab-aktien tills trendbrottet bekräftades. Det första kvartalet är visserligen säsongsmässigt mindre viktigt men den positiva trenden består.

Det är förvisso inte fråga om något jättelyft i efterfrågan ännu, men verksamheten tycks ha stabiliserats. Ryssland och CIS-regionen har efter de senaste årens kräftgång tappat i betydelse för Lindab vilket får ses som positivt. Det är också uppmuntrande att se att Lindabs marginaler rör sig åt rätt håll igen, givet att de väntas driva mycket av vinsttillväxten i bolaget de kommande åren.

Det känns som att Lindab börjar få bottenkänning och med två bra rapporter i ryggen tycker vi att aktien, åtminstone för en lite mer långsiktigt investerare, är värd en chansning. Rekommendationen blir köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Lindab International Köp 69,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -