Klinisk fas I väntar för Spectracure

Cision Promoted Omsättningen minskade och resultatet försämrades under första kvartalet jämfört med i fjol. Inte ovanligt för ett medtech-bolag innan lansering. Men på nyhetssidan är Spectracures rapport desto matigare.

”Vår behandlingsmetod har visat sig ha en dubbel verkningseffekt mot cancertumörer.”, säger vd Masoud Khayyami.

Lundabaserade Spectracure bildades 2003 som en spin-off från Lunds universitet och är ett medtech-bolag med fokus på cancerbehandlingar. Som första medicinska indikation fokuserar bolaget på återkommande prostatacancer.

Spectracure använder sig av en behandling baserat på laserljuskällor och fotoreaktiva läkemedel, så kallad PDT-behandling. Metoden är vanlig inom tumörbehandling, men Spectracures egna patenterade PDT innehåller flera komponenter.

Patienten ges ett fotoaktiverat läkemedel tillsammans med icke-värmande rött laserljus samtidigt som denne övervakas av ett egenutvecklat dosstyrningssystem. IDOSE, mjukvaran i dosstyrningen, är patenterat. IDOSE ska säkerhetsställa en exakt PDT-behandling av interna solida cancertumörer. Fördelarna är, enligt vd:n, bland annat att färre fysiska ingrepp behövs för patientens behandling.

”Behandlingen kan anpassas efter vardera individ. Det minskar risken för biverkningar och ökar effektiviteten av tumörreducering. Hittills finns inga direkt konkurrerande behandlingar.”, säger Masoud Khayyami.

I mitten av maj kommunicerade bolaget en nyupptäckt effekt av behandlingen. Forskare vid Harvard Medical School demonstrerade hur PDT-behandling inte bara reducerar tumören utan även stärker patientens immunförsvar.

Kroppens naturliga försvar aktiveras för att även känna igen andra cancerceller och upprätthålla en så kallad långtgående anti-tumöraktivitet, enligt pressmeddelandet från den 12 maj. Detta får Spectracure att dra slutsatsen att deras behandling har en dubbel verkningseffekt.

Orphan Drug-status

Fas I-studien för behandling av prostatacancer ska utföras på Princess Margaret Hospital i Toronto, Kanada. Vid sjukhuset pågår nu ett forskningsprogram av cancerbehandling via laserhypertermi med dosering genom magnetkamerastyrning, MR.

Doseringen är en viktig faktor för behandlingsmetodens effektivitet, men MR-tekniken är kostsam och kan således hindra ett brett genomslag. Spectracure planerar därför att utvärdera sitt eget doseringsverktyg, IDOSE, vid laserhypertermi.

Utvärderingen ska, enligt bolagets tekniska chef Johannes Swartling i ett pressmeddelande, inte påverka den planerade fas I-studien.

Ett av bolagets uttalade mål, vilket kan påverka den finansiella situationen, är att bli klassade som ett särläkemedel, så kallad Orphan Drug-status. Med dessa följer vissa fördelar men förutsätter att man uppfyller specificerade kvalifikationer.

”För att få Orphan Drug-status behöver behandlingen beröra sjukdomar som drabbar högst fem av 10 000 individer i Europa eller högst 200 000 i USA. Lokalt återfall av prostatacancer är så ovanligt att vår behandling kvalificerar sig som särläkemedel.”, förklarar Masoud Khayyami.

Oprhan Drug-status gör att aktören kan få hjälp med utformning av kliniska studier. Dessutom följer avgiftslättnader samt sju års marknadsexklusivitet av amerikanska livs- och läkemedelsverket FDA respektive tio års marknadsexklusivitet av EMEA, European Medicines Evaluation Agency.

Planerad lansering 2020

Tidsplanen från forskning till kommersialisering har delats in i olika faser. Så kallad proof of principle genomgick bolaget åren 2010-2014 medan den kliniska och regulatoriska fasen pågår fram till 2019. En lansering planeras till 2020, förutsatt att de kliniska studierna utvecklar sig som planerat. Efter, förhoppningsvis, lyckade fas I och II studier har Spectracure öppnat för att ett samarbetsavtal med större bolag kan komma att finansiera en slutgiltig fas III-studie.

”Redan nu finns det ledande forskare och läkare som förordar klinisk utvärdering av Spectracures metod. Framgång i kliniska studier ger oss en attraktiv profil som samarbetspartner.”, säger vd:n.

Marknaden för förebyggande och behandling av prostatacancer förväntas nå 50 miljarder dollar, globalt, under 2017. År 2011 uppskattades värdet till 26 miljarder dollar. Detta innebär en årlig tillväxt på 12 procent enligt en rapport från BCC Research Market Forecasting.

Spectracure är noterat på AktieTorget sedan i juli 2015. Aktien handlas till nivåer kring 1:60 kronor under måndagen den 23 maj. Börsvärdet ligger därmed kring 50 miljoner kronor. Masoud Khayyami äger privat och via bolag totalt 32,4 procent i bolaget. Det gör honom till den störste ägaren följt av Buzz AB (10,18), Norsk Elektro Optikk (5,9) samt MK Capital Invest (4,96).

/Emelie Lundgren

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -