Byggmax lockar efter kursfall

Aktieanalys Osäkerheten kring Byggmax har ökat en del men det har också aktiemarknaden tagit rejäl höjd för. Aktien har backat kraftigt och på dagens nivåer är den fortsatt intressant.

Byggmax köp av Skånska Byggvaror Group kommer säkert bli bra på sikt, men i det korta perspektivet har affären också gett upphov till en del besvikelse på aktiemarknaden. Köpet finansieras med lån och den kraftigt höjda skuldsättningen gavs som anledning till att Byggmax styrelse i bokslutsrapporten valde att föreslå en sänkt utdelning.

Förvärven av Skånska Byggvaror och Buildor är också en del av anledningen till att Byggmax i rapporten för första kvartalet sänker sina finansiella mål.

Tidigare hade bolaget som målsättning att växa av egen kraft med minst 15 procent om året och att nå en rörelsemarginal på 11 procent. Marginalmålet har Byggmax aldrig varit särskilt nära under sin tid som börsnoterat bolag. Tillväxtmålet nåddes för första gången i fjol då omsättningen ökade med 16,5 procent, drivet av en urstark marknad då en sänkning av ROT-avdraget väntade vid årsskiftet.

De nya målen är en tillväxt på 15 procent om året, över tid och inklusive förvärv. Rörelsemarginalmålet ersätts med ett ebitda-mål på 9 procent. Ebitda är rörelseresultat före av- och nedskrivningar.

Det är dock inte bara förvärven (och medföljande ökade av- och nedskrivningar) som bidrar till det nedjusterade finansiellla målet. Byggmax har hela tiden satsat på e-handel och det är en verksamhet som nu ökar i snabb takt inom bygghandeln. Inkluderat Buildor, som är en renodlad onlineaktör, står e-handelskanalen nu för 20 procent av omsättningen i Byggmax.

Sortimentet som kan beställas på nätet håller dock lägre bruttomarginaler än butikssortimentet så mixförskjutningen som den snabba tillväxten på nätet innebär sätter också en viss press på lönsamheten.

Förvärvet av Skånska Byggvaror blev klart 4 januari i år och det första kvartalet innebar en del extra kostnader till följd av detta. Bland annat har integrationen av it-systemen visat sig vara lite mer komplicerat än väntat.

Försäljningen ökade såklart kraftigt i och med förvärven. Byggmax tillväxt blev på pappret nära 30 procent i det första kvartalet. Justerar vi för förvärv var ökningen 11 procent och räknar vi bara på jämförbara butiker i lokala valutor steg omsättningen med 5,3 procent. HUI:s Bygg- och Järnhandelsindex (där inte Byggmax ingår) visade en ökning i branschen på 7,6 procent i första kvartalet.

Det sänkta ROT-avdraget har ännu inte påverkat den svenska bygghandeln särskilt negativt. Byggmax borde rimligtvis tillhöra de aktörer som påverkas minst eftersom bolaget har en hög andel hemmafixare bland kunderna. Tidigare har de utgjort cirka 80 procent av kunderna. Gör man jobbet själv spelar såklart inte ROT-avdraget någon roll.

Rörelseresultatet för det första kvartalet slutade på -57,8 Mkr. Pro forma, inkluderat nyförvärven, hade resultatet för ett år sedan varit -39,1 Mkr. Resultatförämringen beror delvis på en lägre bruttomarginal, tyngd av negativa valutaeffekter i Norge, högre inköpspriser och av en ökande e-handel.

Dessutom tar Byggmax en del kostnader för framtidssatsningar såsom exempelvis ett utbyggt beställningssortiment på nätet, hantverkstjänster till fast pris och en fortsatt expansion i Finland. I fjol påverkade dessa fokusområden Byggmax rörelsemarginal negativt med -2,3 procentenheter. Målsättningen för 2016 är att de inte ska påverkar med mer än -3,0 procentenheter.

Ett stort arbete inom Byggmax de senaste åren har också varit uppgrageringen av butiksnätet till det nya konceptet Byggmax 2.0. Siktet har varit inställt på att ha hela butiksnätet konverterat till det nya konceptet till säsongsstarten i år, det vill säga till slutet av april.

Även om tillskottet av Skånska Byggvaror och Buildor hittills mest tycks ha påverkat resultatet negativt så räknar Byggmax såklart med att på sikt kunna utvinna synergier ur förvärven. Först på kostnadssidan men på lite sikt även intäktsmässigt. Skånska Byggvaror siktar närmast mot en expansion till Finland via Byggmax butiker där. Buildor får i sin tur tillgång till ett utökat sortiment och går sannolikt också in i övriga nordiska länder. Högre volymer för Buildor väntas leda till bättre lönsamhet.

Marknadsförutsättningarna är fortsatt relativt goda för Byggmax, åtminstone i Sverige. Läget i Norge och Finland är mer osäkert till följd av allmänt svagare ekonomiska utsikter. Den svenska bygg- och järnhandeln var urstark i fjol och noterade en tillväxt på dryga 12 procent. En så stark tillväxt väntas dock inte i år, inte minst till följd av tuffa jämförelsetal.

De analytiker som bevakar Byggmax väntar sig i snitt en tillväxt för bolaget i år på 29 procent, lyft av förvärven. Bruttomarginalen väntas sjunka marginellt och rörelsemarginalen spås landa på 7,1 procent, ned från 8,0 procent i fjol. Det håller tillbaka vinsttillväxten och snittprognosen för vinst per aktie är 4,31 kronor att jämföra med 4,23 kronor i fjol.

Nästa år spås dock resultatet öka till 4,87 kronor per aktie drivet av en omsättningstillväxt på 9,4 procent och en liten förbättring av rörelsemarginalen till 7,3 procent. De prognoserna innebär p/e-tal på 14,5 respektive 12,8. Justerar vi för den höjda skuldsättningen värderas rörelsen till 12,2 gånger nästa års väntade rörelseresultat.

Utdelningarna för de kommande åren väntas ge direktavkastningar på 3,9 procent respektive 4,5 procent.

Sänkt utdelning och sänkta finansiella mål har bidragit till att sätta press på Byggmax aktie de senaste månaderna. Osäkerheten har också ökat en del kring bolaget. Dels finns som alltid när det gäller lite större förvärv en osäkerhet kring hur stora kostnader som integrationsarbetet kommer att medföra. Det har precis som hantverksarbeten en tendens att bli dyrare än man först räknade med.

Dels finns också en mer allmän oro kring hur länge det mycket goda marknadsläget i Sverige kommer att stå sig. Intresset för hemmafix har historiskt hängt ihop med utvecklingen för bostadspriserna. På bostadsmarknaden väntar nu inom kort tuffare amorteringskrav vilket väntas kyla av marknaden något.

Oron har tagit sitt uttryck i att Byggmax-aktien backat nära 30 procent sedan årsskiftet. På dagens nivåer har marknaden tagit höjd för den ökade osäkerheten och vi behåller vår köprekommendation på aktien.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Byggmax Group Köp 65,25 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -