Spago Nanomedical från discoveryfas till preklinik

Cision Promoted Genombrottet för Spago Nanomedical med sitt kontrastmedel SpagoPix betyder att efterlängtade kliv kan tas mot den regulatoriska fasen. Vd Mats Hansen och de anställda kan så dra en lättnadens suck.

”Det är mycket svårt att bygga nanopartiklar och bolaget har arbetat länge med det här. Vi är glada för att vi nu har nått den största milstolpen i bolagets historia. Nu kan vi gå vidare med verifiering av produktkandidaten och på allvar förbereda för regulatoriska studier.”

I slutet av februari i år skrev Redeye en analys av Lundabaserade bioteknikbolaget Spago Nanomedical. Artikeln döptes till ”Arbetar i det tysta” där man pekade på tystnaden från bolaget. Den perioden har fått ett abrupt slut och på senare tid har Spago kommunicerat nyhet efter nyhet rörande verksamheten.

Vd Mats Hansen med medarbetare flyttar in i nya lokaler med möjligheter för uppskalad tillverkning, den danska life science-profilen Peter Wulff nomineras till styrelsen och en riktad nyemission har annonserats – alltihop i april månad. Men den viktigaste händelsen berör bolagets fastställelse av den aktiva ingrediensen i flaggskeppet SpagoPix.

”Det arbete vi nu slutfört är det viktigaste för den typ av material som SpagoPix tillhör. Det ska ju fungera just genom sina fysiska egenskaper, till skillnad från läkemedel som ju ska påverka biologin inne i människokroppen”, förklarar Mats Hansen.

SpagoPix är ett tumörselektivt kontrastmedel som kan minska risken för felaktiga diagnoser vid diagnostik av cancer med hjälp av magnetröntgen. Dagens kontrastmedel är inte tillräckligt bra för att med säkerhet konkludera om det som syns på röntgenbilderna är en tumör eller inte. Enligt Mats Hansen är felaktiga diagnoser ett stort problem eftersom de innebär att patienter måste genomgå extra undersökningar. Detta utsätter patienten för onödig oro samt slösar både tid och resurser från vårdgivarna som kunde getts till bättre behövande.

”Det har inte hänt speciellt mycket på marknaden för MR-kontrastmedel de senaste 10-20 åren. SpagoPix skiljer sig dock avsevärt från de som används i dag och vår ambition är att drastiskt förbättra cancerdiagnostiken.”, säger vd:n.

Utlicensiering är målet

Spagos affärsidé är att driva projekt från discovery- och preklinisk fas till tidiga studier i människa, där en större aktör sedan kan ta över projektet. En större organisation samt mycket pengar behövs för de senare testerna. Det är Spago för litet för att orka med.

”Vår huvudkompetens och våra resurser är anpassade för framställning av material och tidig utveckling av projekt. Därför söker vi utlicensering när vi är beredda att släppa taget om ett projekt som gett den bästa möjliga utvecklingen för våra aktieägare.”, säger Mats Hansen.

Med den bakgrunden passar den föreslagna nya styrelsemedlemmen, Peter Wulff, in väl i bolaget. Peter Wulff är en välkänd life science-profil i Danmark med gedigen erfarenhet av att förhandla och sluta internationella avtal. Dessutom har man flyttat från Lund Life Science Incubator (LSI) lokaler in i egna, något som möjliggör en uppskalning av produktionen av SpagoPix.

”LSI var bra för Spago inledningsvis med en startup-miljö som möjliggjorde snabbt utbyte av tjänster och hjälpmedel. Men vi växte ur lokalen för ett tag sedan och behövde flytta för att kunna ta nästa steg i utvecklingen.”

Det har också möjliggjort för bolaget att driva verksamheten kostnadseffektivt, något vd:n försäkrar om att man ska fortsätta göra i de nya lokalerna.

Nya investerare släpps in

I onsdags i förra veckan presenterade Spago Nanomedical sin kvartalsrapport och dagen efter annonserades en riktad nyemission på 15 miljoner kronor.

Vid årsskiftet genomförde man en företrädesemission, vilket man var i behov av för att fortsätta driva projekten enligt plan, men för att släppa in nya intresserade ägare väljer man alltså nu att genomföra ännu en emission. Det var vid en extra bolagsstämma i november som styrelsen fick mandat att erbjuda 1 miljon aktier till teckningskursen 15 kronor.

Emissionen riktas till nio investerare, fem nya och fyra med sedan tidigare mindre innehav. Enligt ett pressmeddelande tecknar LMK Forward, Mikael Lönn, Christoffer Lönn, Magnus Claesson samt Claes Dahlbäck, totalt knappt 90 procent av totalvolymen.

”Förutom att vi får arbetsro med en god finansiering möjliggör emissionen mer fokus på Tumorad, vårt projekt för förbättrad strålbehandling av cancer. Trots att vi inte har kunnat lägga så mycket resurser på Tumorad har det projektet gått väldigt bra. Med det tillförda kapitalet kan vi ta Tumorad in i vidare studier.”, säger Mats Hansen.

Men närmast till hands ligger SpagoPix och den regulatoriska fasen som väntar. Vd:n ser inga tecken på att det skulle bli svårt att licensera ut projektet när man har kommit längre i processen. De stora diagnostik- och läkemedelsbolagen”scoutar” kontinuerligt efter nya projekt och det finns ett stort behov av något nytt.

Sedan tidigare för bolaget dialog med intressenter, men då den aktiva ingrediensen inte varit fastställd har det varit svårare att föra samtal med enbart teoretiska förutsättningar.

”Vi har för avsikt att slutföra de regulatoriska prekliniska testerna själva men kommer att kontinuerligt fortsätta dessa dialoger under den fortsatta utvecklingen.”

/Emelie Lundgren

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -