Så ser börsen ut inför maj

Vår Börssyn Rapportperioden har hittills inte imponerat. Även om konjunkturen fortfarande ser lite bättre ut har det varit besvärande få delårsrapporter där lyftet kunnat utläsas.

Som framgår av Pekka Kääntäs marknadssyn så behåller vi en aktieandel på 60 procent inför maj månad. Makrosituationen ser lite bättre ut, men det har hittills haft svårt att spilla över i börsbolagens framåtblickande kommentarer.

Bland de cykliska bolagen ser vi oftast besparingar bakom positiva avvikelser. Det går som bekant att spara sig till högre vinster, men om inte toppen i resultaträkningen växer förblir den möjliga vinsttillväxten högst begränsad. Man kan som bekant bara svälta sig in till benen – sedan tar det stopp.

Bland råvarurelaterade bolag har de positiva överraskningarna stuckit ut. Men frågan är hur uthållig den trenden är. Att priserna på råvarubaserade produkter vänt upp efter en kraftig nedgång är bekant, men för frågan är hur länge den resan ska hålla i sig. En del av den rörelsen är en effekt av den svagare dollarn.

Och nästa stora frågetecken är vad som händer med vinsterna när effekterna av den starkare kronan börjar äta in sig i resultaträkningarna. Det tar tid innan valutaeffekterna slår igenom.

Oljerelaterade bolag har varit den senaste tidens stora vinnare på börsen och det kan naturligtvis kopplas till oljepriset stigit cirka 75 procent från botten. Med tanke på den extrema volatiliteten i oljepriset är det förenat med betydande risker att investera i de här bolagen.

Bland bankerna ser vi fortsatt press på den viktigaste intäktskällan, räntenettona. Branschen tror att läget ljusnar när centralbankerna överger noll- eller negativräntepolitiken. Frågan är dock när det sker. Och frågan är hur de hårdare kapitaltäckningskraven slår på branschen. Även om vi anser att banker generellt värderas lågt, måste vi ta höjd för att vinstprognoserna kan komma att revideras ned.

Konsumtionsrelaterade företag lever i den bästa av världaråtminstone i teorin. Hushållen har gott om pengar och den starkare kronan gör importen billigare. Men vi ser på många håll hur näthandeln pressar handlarna, och sig själva. Vinstutvecklingen i sektorn har hittills varit en besvikelse.

Likväl är det en sektor som borde ha framtiden för sig, kanske främst sällanköp, som exempelvis Electrolux och Husqvarna. Bägge bolagens delårsrapporter innehöll tydliga ljusglimtar.     

I vår risk/konjunktur-matris kan vi se hur placerarna rört sig mellan de på marginalen bättre konjunktursignalerna högre riskviljan (grönt fält) för att sedan falla tillbaka mot det röda fältet när oron gör sig påmind.

Förutom råvaror och cykliska bolag har också it-konsulterna haft en kursmässigt bra period. En del av det handlar om utdelningar, men branschen har parerat den negativa kalendereffekten i första kvartalet bra, vilket talar för att innevarande kvartal kan bli starkt.

Placeras risk/konjunktur-matris bygger på vår bedömning av hur stämningen i aktiemarknaden förändrats. Den bör tolkas försiktigt och de branscher vi anger är illustrationer – inte rekommendationer.

Ska vi sammanfatta vår bild av läget ser vi med andra fortfarande inga riktigt starka sektortrender framför oss – vid sidan av konsumtionsrelaterat – som vi vill försöka rida. Hellre då fortsätta leta företag som antingen står inför en omvärdering eller som växer mer än marknaden av egen kraft.

Däremot kan man med fördel titta i grafen på vilka sektorer som brukar gå bra respektive dåligt när riskviljan och konjunktursynen förändras.

Maj månad är en traditionellt "bra" börsmånad och det historiska säsongsmönstret är positivt. Men den som sneglar på historiska data vet också att det är i maj börsen historiskt brukar toppa. Påfallande ofta har perioden juni-september varit en svag börsperiod.

Är man orolig för en upprepning av det här mönstret så är det i maj månad man ska börja se om sitt hus (portfölj) inför sommaren. Vill man inte minska innehaven kan man lika gärna välja att köpa CTA-fonder som tenderar att röra helt frikopplat från börsen och på så sätt balansera ut portföljrisken. Inför maj månad tipsar Pär Ståhl om hur man kan sänka risken i portföljen på det sättet.

Slutligen kan man spekulera i – och vi betonar att det är spekulation – när marknaden i så fall toppar inför sommaren.

Vi noterat en intressant trend under de senaste tolv månaderna – alltså under den så kallade björnmarknaden så pågått sedan april 2012. Inför nästan varje ECB-möte tenderar börsen att gå upp, för att sedan åter vända ned efter räntemötet.

Av det här mönstret kan vi bara dra slutsatsen att mycket av marknadens hopp och tro vilat och sannolikt fortfarande vilar i centralbankernas händer.

Det går inte att dra någon annan slutsats än att marknaden kommer att förbli mycket känslig för vad centralbankerna gör under de närmaste månaderna. ECB håller nästa räntemöte den 2 juni.

Vår lista över tio köpvärda aktier inför maj speglar vår syn på konsumtion som mest attraktiva sektor att befinna sig i.

Den som föredrar fonder kan läsa Pär Ståhls tips på tio köpvärda fonder inför maj.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -