I väntans tider för intresseväckande Emotra

Cision Promoted Osäkra metoder, för att upptäcka personer med självmordsbenägenhet, präglar psykiatrin och allmänvården. Det vill medicintekniska Emotra ändra på genom test med EDOR.

”Att överträffa dagens traditionella metod, det vore att lägga ribban ganska lågt.”, säger vd:n Claes Holmberg.

Den vanligaste dödsorsaken i åldrarna 15-45 över världen är att människor väljer att avsluta sitt eget liv. Utbredd depression är ett globalt folkhälsoproblem och psykiatrin kämpar med att hitta metoder för att upptäcka riskpatienter i tid. Göteborgsbaserade Emotra, grundat av Lars-Håkan Thorell med erfarenhet från 40 års forskning på området, kan ha hittat en teknisk metod för att skilja de hyporeaktiva patienterna från de normalreaktiva.

Förenklat förklarat är EDOR™ ett ljudtest. Patienten hör en oregelbunden sekvens av väldefinierade ljudsignaler och reaktionen på dessa registreras. För en normalreaktiv person är reaktionen stark inledningsvis för att mattas av i en stabilt nedåtgående kurva. För en hyporeaktiv avtar reaktionen tvärt, nästan från start. Forskare har visat på ett starkt samband mellan denna avvikande reaktion (hyporeaktiva) och självmordsrisk. Metoden bygger på den fundamentala orienteringsreaktion som präglar alla världens levande varelser.

”Till och med encelliga organismer har en orienteringsreaktion. Hör vi ett ljud stannar vi upp för att förstå vad det är. Det är starkt kopplat till överlevnadsinstinkten. Forskningen om EDOR™ har visat att en person som inte reagerar, där orienteringsreaktionen är så skadad att en normal reaktion uteblir, den är i riskzonen för att ta sitt eget liv.”, förklarar Claes Holmberg.

Ett avvaktande intresse

Enligt Claes Holmberg finns ett stort intresse för Emotra och EDOR™. Under vårens stora internationella konferens i Madrid hade bolagets workshop överfullt med publik och många frågar om hur metoden går till. Detta för att det i dag inte finns någon annan metod. Lars-Håkan Thorells studier har alla pekat åt samma håll, nämligen att EDOR™ identifierar en biomarkör för självmordsbenägenhet, men de har varit för små i omfång för att dra kliniska slutsatser. Emotra har just avslutat den första delen av sin kliniska studie som kan konkludera, eller dementera, Lars-Håkan Thorells förutsägelser. Nu pågår en uppföljning över ett år med de 1540 patienter som deltar i studien.

”Allting hänger på vår studie. Det finns en avvaktande hållning mot Emotra, det visar sig även i vår aktie, då intresset är enormt men kliniska resultat efterfrågas innan någon vill ta ett beslut.”

Stängningen av studiens första del under den gångna perioden är en milstolpe i Emotras utveckling. Bolaget lever ”extremt billigt” och till ett kostnadsminimum. Det kapital bolaget attraherat täcker kostnaden för den kliniska studien och de löner som behöver betalas ut. I slutet av perioden återfanns runt 9 miljoner i bolagets kassa, vilket Claes Holmberg säger räcker fram till och över hela våren 2017 då uppföljningen av de 1540 patienterna ska vara klar. Emotra har ännu inte ett huvudkontor, utan arbetar med forskare runt om i Europa som från sina arbetsplatser sammanställer resultatet från studierna.

”Vi har sagt att vi inte öppnar kontor förrän studien är färdig. Istället för att gå runt på 50 miljoner kronor per år spenderar vi 5-6 miljoner. Det är en medveten strategi för att driva metoden framåt.”

Stor besparingsmöjlighet för vården

Strategin vid en lyckad uppföljning, vilket Claes Holmberg och bolaget förväntar sig, är att lansera produkten till den psykiatriska professionen. Rationellt borde en övertygad psykiatrisk läkarkår väcka intresse hos allmänvården, där metoden skulle göra störst nytta i att upptäcka suicidbenägna individer bland de deprimerade patienter man möter där. Då slipper man att remittera fel patienter till psykiatrin. Idéen är att lansera med psykiatrin, inte mot. Bolaget samarbetar med European Psychiatric Association Suicide Section, eller EPASS, som är med och monitorerar studien och som organiserar workshops och seminarier kring EDOR™

”Vi kommer inte att lansera först i Sverige, sedan Norge, och så vidare, utan lansera brett internationellt i de länder där vi har kliniker. I dag är totalt 50 forskare inblandade i vår studie över hela Europa, och vi vill att dessa ska vittna om metodens träffsäkerhet när resultaten är konkluderade. Det är inte acceptabelt att sitta och gissa längre, vilket är precis vad man gör med dagens standardiserade frågeformulär, när självmordsförsöken är så frekventa.”

Av European Commission for Research, EC, har Emotra inom programmet Horizon 2020 hittills fått 0,5 miljoner euro i anslag för att genomföra en förstudie. Denna ska kartlägga hur ett större projekt för EDOR™ kan se ut. I oktober lämnar Emotra in en ansökan till EC om ett anslag på 2,5 miljoner euro för en fortsatt utveckling av produkten och breddad användning av metoden.

”Tre faktorer är av avgörande betydelse för om en ny metod ska lyckas i vården. 1. Att den löser ett erkänt problem som det inte finns något alternativ för. 2. Metoden ska avsevärt höja vårdkvalitén eller rädda fler liv. Och 3. Det ska för vården inte bli mer komplext eller mer kostsamt. Varje person som försöker ta livet av sig kostar i dag vården i Sverige nästan 1 miljon kronor. 10 000 personer om året blir 10 miljarder bara i Sverige. Kostnaden för att implementera EDOR™ är ingenting i jämförelse med de besparingar som kan göras om man med vår hjälp kan halvera antalet självmordsförsök.”, säger Claes Holmberg.

Emotra är noterad på AktieTorget och handlas för cirka 5 kronor. Över en 12 månaders-period har aktien en negativ utveckling på -14 procent men är upp 9 procent i år. Börsvärdet uppgår till 46 miljoner.

/Emelie Lundgren

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -