Note har säsongen emot sig

Aktieanalys Kontraktstillverkaren Note är generös med utdelningen under goda år. Även om lönsamheten har en benägenhet att variera saknar inte aktien kvaliteter.

Note är en hyggligt stor kontraktstillverkare av industriell elektronik. Bolaget tillverkar allt från kretskort till kompletta produkter, främst inom verkstads-, kommunikations-, och säkerhetsindustrin. Storägare är investmentbolaget Creades som sitter på 16 procent av aktiestocken.

Precis som för flera andra kontraktstillverkare och underleverantörer står ett mindre antal kunder för en stor del av omsättningen och i Notes fall är det 15 kunder som står för 60 procent av intäkterna.

En stor del av vardagen för kontraktstillverkarna består i att hela tiden slimma och trimma produktionen, något som Note jobbat hårt med under många år.

De senaste åren har outsourcingen av elektronikproduktionen ökat och en stor del har flyttats till lågprisländer som Kina. Det har lett till ytterligare prispress på elektroniska komponenter. Men den snabba tillväxten i den kinesiska ekonomin har fått lönerna att stiga snabbt och i förlängningen kan det förändra spelplanen när produktionskostnaderna stiger.

Kunderna förväntar sig dessutom ett högre tempo i samarbetet från idé till färdig produkt och då kan det geografiska avståndet vara ett problem.

Verksamheten är tvådelad. Nearsourcing och Industrial Plants. Inom den första ryms sex anläggningar, fem nordiska och en brittisk. Här jobbar Note nära kunden i produktionens tidiga skede med prototyper och mindre produktionsserier.

Industrial Plants innefattar två industriella produktionsanläggningar, en i Kina och en i estländska Pärnu.

Den europiska marknaden för outsourcad elektroniktillverkning väntas vara stabil de närmaste åren men knappt öka i omfattning och det totala värdet uppskattas till 25 000 Mkr per år. Vi vet av historien att Notes affärer varierar med konjunkturen och den ekonomiska tillväxten har en tendens att vara allt annat än linjär. Därför är konjunktursvängningar ett ständigt närvarande hot.

Ser vi tillbaka på de senaste fem åren har bolagets intäkter varierat i storlek men legat kring 1 050 Mkr per år i snitt. Av de gångna fem åren är tre bättre och två sämre. Under de goda åren har vinstmarginalen nått 3-5 procent men under de sämre har vinsten som värst uteblivit. Det är en beaktansvärd förbättring jämfört med tidigare då bolaget innan 2011 drogs med förluster.

På rullande tolv månader har intäkterna stigit till 1 125 Mkr, vilket pressat upp vinstmarginalen till 3,7 procent. Över den senaste femårsperioden har marginalen snittat på 2,6 procent men de två senaste åren hållit sig över 3 procent. I senaste kvartalet steg den till 4,6 procent. I årets första kvartal var omsättningstillväxten år mot år närmast obefintlig men ha då i åtanke att fjolårsstarten var ovanligt stark.

Under goda år är Note mycket generösa och av fjolårets resultat betalas 70 öre per aktie tillbaka till ägarna. Det motsvarar närmare 60 procent av årsvinsten. Aktien handlades utan rätt till utdelning den 20 april vilket kan förklara det stora köpsuget den senaste månaden. Räknat på högsta kursen inför utdelningen gav kupongen över 5 procent. Kan bolaget upprepa det nästa år så köps aktien idag till 5,5 procent i direktavkastning med förväntad leverans om ett år.

Börsvärdet på Note uppgår till 365 Mkr, vilket ger varje omsatt krona i bolaget på rullande tolv månader ett värde av 32 öre. Det är lågt men belyser hur osäker marknaden är över varaktigheten i Notes vinstsvit.

På rullande tolv månader var vinsten per aktie 1,23 kronor, vilket ger ett rullande p/e-tal kring 10. Det är hyggligt även om det är högt, baserat på historien. Visst tarvar Note en viss rabatt mot marknaden men snittet ligger också betydligt högre, kring p/e 15 för börsen i stort. Dessutom har Note en låg skuldsättning.

Ett orosmoment, förutom konjunkturen, är en eventuellt fortsatt kronförstärkning . Bolaget har en ganska stor hantering av både euro och dollar.

Tidigare har branschkollegan Partnertech gjort sorti från börsen och även Note har varit aktuell för uppköp. För knappt fyra år sedan lade finansmannen Carl Bennet ett bud men det ansågs vara något av ett bottenfiske.

Den främsta anledningen att äga Note som vi ser det är utdelningen och då är dagens datum en tämligen dålig dag att slå till. Nästa kupong dröjer ett år och utdelningsjägarnas välkända mönster gäller även i Note. Ju närmare vi kommer utdelningsdatumet desto större blir säkerheten att den blir som tänkt. Det tenderar att göra aktien dyr inför utdelningen men billigare under månaderna efter att den tagits.

Den som därför väljer att avvakta ett köp minst ett kvartal får möjlighet att syna ytterligare en rapport innan det drar ihop sig för att göra slag i saken. Att avvakta minskar framför allt risken för nederlag om bolaget halvvägs riskerar att misslyckas i sin leverans.

Med en horisont på tre till sex månader räcker därför säsongsmönster som anledning till en neutral rekommendation. Men givet att bolaget klarar av att leverera i nuvarande takt är aktien med en direktavkastning på 5,5 procent och låga värdering relativt börsen attraktiv och vi säger köp med riktkursen 15 kronor lagom till nästa utdelning.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
NOTE Köp 12,55 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -