På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Sämst PPM-facit hos förvaltarna

Pension Hälften av svenskarna sitter med sina pengar i PPM-soffan. Ett fortsatt bra val, visar det sig.

2015 blev ett riktigt hyggligt år för de svenska spararna med en genomsnittlig värdeutveckling för premiepensionsinsättningarna på omkring 6 procent.

En stor del av svenskarna – 48 procent – har inte gjort något aktivt placeringsval för sin premiepension vilket gör att pengarna hamnar i den så kallade "soffliggarfonden" AP7-Såfa.

Sedan starten år 2000 har detta icke-val varit det alternativ som givit den bästa avkastningen, i genomsnitt drygt 9 procent årligen, visar statistik från Premiepensionsmyndigheten.

De som satt ihop en egen PPM-portfölj, med några av de 800 rabatterade fonder som finns i systemet, har kunnat se sina pengar växa med 6 procent per år.

Sämst har det gått för de svenskar som anlitat en förvaltningstjänst. Under 2015 hade dessa den klart sämsta utvecklingen på sina PPM-konton med 3,8 procents ökning.

Totalt 7 miljoner svenskar omfattas av premiepensionssystemet och den genomsnittliga summan på PPM-kontot är 136 600 kronor. Mest pengar har de aktiva spararna – i snitt 184 900 kronor – och viljan att göra egna fondval ökar också med större kontobehållning, enligt Fondbolagens förening.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -