Teckningsperioden för Eurocine Vaccines inledd

Cision Promoted Life science-bolaget Eurocine Vaccines genomför en företrädesemission för att finansiera klinisk studie på sitt flaggskepp, Immunose™ FLU. Det är första etappen av bolagets finansiella plan som spikades i början av 2016.

”Om studien visar lika goda resultat som våra djurstudier antyder ser jag goda möjligheter till partnerskap under 2017”, säger vd Hans Arwidsson.

För cirka ett år sedan bestämde sig Eurocine Vaccines att gå hela vägen genom den planerade kliniska studien med sin vaccinkandidat Immunose™ FLU. Man valde att gå från den tidigare inriktningen att vara underleverantör till vaccinbolag och den nya utvecklingsplanen har inte bara legat fast utan följts noggrant under fjolåret. Men nytt är att man tidigt i år fastlade en finansiell plan för att genomföra de kliniska studierna av vaccinkandidaten, som är ett nasalt vaccin mot influensa i barn från sex månaders ålder.

Företrädesemissionen omfattar 18 miljoner kronor som tas in genom units, vilket ger en nyemitterad aktie och en option för ny aktie till rabatterat pris i oktober. Redan nu finns garantier på att företrädesemissionen blir fulltecknad.

”Första delen av den finansiella planen är således garanterad. Rabatten på 30 procent i oktober bedömer vi som så attraktivt att det bör ge oss det resterande kapital vi behöver för att finansiera den kliniska studien”, säger Hans Arwidsson.

Förslaget om företrädesemission klubbades på den extrainsatta bolagsstämman den 16 februari. Väl där bestämde man sig även för ny bolagsordning och minskat aktiekapital, för att undvika formella krav som försvårar användandet av den egna kassan utan ytterligare emitteringskrav. Valet av företrädesemission är ”default”, enligt vd:n.

”Med vårt befintliga kapitalbehov vore det fel att inte erbjuda aktier till våra befintliga ägare i första hand. Dessutom hade vi ålagt oss kraftiga rabattrestriktioner om vi tagit in nya.”

Något ökade kostnader

Under onsdagen släppte man även sin halvårs- och kvartalsrapport för juli-december respektive oktober-december. Resultatet tyngs något av ökade kostnader för forskning och utveckling som en konsekvens av att bolaget genomför fler studier, men enligt Hans Arwidsson är det inga oväntade ökningar och inom ramen för förväntningarna.

Den viktigaste punkten bolaget vill framhålla i rapporten är att man är på fortsatt rak kurs mot sin kliniska studie, som planeras starta i höst för att avrapporteras vid halvårsskiftet under 2017. Milstolparna på vägen fram till studiestart inkluderar den pågående säkerhetsstudien, en genomförd kvalitetsstudie samt godkännande från Läkemedelsverket. Detta beräknas vara klart i god tid till inför studien.

”Allt annat utfall skulle vara en häpnadsväckande utveckling för mig.”, menar Hans Arwidsson.

Och självförtroendet för ett gott utfall ur den kliniska studien är stort. De stora vaccinbolagen efterfrågar nu specifikt en sådan studie, med så kallad humandata, vilket ger Eurocine Vaccines goda förutsättningar för partnerskap efter redovisade resultat.

”Om resultaten är så bra som våra djurförsök tyder på så ser jag goda förutsättningar för det. Influensavaccinmarknaden är eftertraktad och det finns ännu inget nasalt vaccin för barn under två år, ett behov av vår produkt är således täckt.”

Vetenskapsråd vägleder

Till stöd för ledningen inrättades i november ett vetenskapligt råd. Där ingår professor Alf Lindberg, ordförande, dr Lena Wikingsson och dr Anna-Karin Maltais, sekreterare. Lindberg och Wikingsson har tidigare suttit i Eurocine Vaccines styrelse och Anna-Karin Maltais är nuvarande forskningschef. Enligt Hans Arwidsson är detta råd en tung samling namn av erfarenhet och kompetens.

”Alf Lindberg är, vill jag påstå, den skandinav som har utan jämförelse störst erfarenhet av industriell vaccinutveckling. Lena Wikingsson å sin sida har gedigen erfarenhet av vaccinutveckling i småbolag och från Läkemedelsverket.”

Rådet ska vägleda styrelsen i vetenskapliga frågeställningar, och laguppställningen kan komma att förstärkas beroende på vilka sådana man stöter på under utvecklingens gång.

”Rådet gör att vi inte behöver blanda ihop rena bolagsstyrningsfrågor med vetenskapliga frågeställningar, vilket kan vara lätt att göra i den här typen av bolag”, säger Hans Arwidsson.

Eurocine Vaccines aktie handlas på AktieTorget. Aktien sjönk efter gårdagens rapportsläpp, från cirka 1:40 kronor och stängde under på torsdagen på 1:24.

/Emelie Lundgren

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -