Riksbanken sänker

Konjunktur (uppdaterad) Riksbanken sänker reporäntan med 0,15 procentenheter till -0,50 procent (-0,35).

Enligt SME Direkts enkät väntade åtta av 14 tillfrågade analytiker att Riksbanken skulle sänka reporäntan med 10 punkter, till -0,45, en trodde att räntan skulle sänkas med 15 punkter, till 0,50 procent, medan fem trodde att reporäntan skulle lämnas oförändrad.

Riksbanken ändrade senast reporäntan vid det penningpolitiska mötet den 1 juli 2015, då den sänktes med 0,10 procentenheter till -0,35 procent.

Direktionens beslut var oenigt, Martin Flodén och Henry Ohlson förespråkade istället en oförändrad reporänta. Och Martin Flodén reserverade sig även mot ett beslut att förlänga delegeringsbeslutet för valutainterventioner till det penningpolitiska mötet i juli.

"Konjunkturen fortsätter att stärkas men inflationen bedöms bli lägre under 2016 jämfört med i tidigare prognos. Perioden med låg inflation blir därmed längre", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Detta ökar risken för att förtroendet för inflationsmålet försvagas och för att inflationen inte ska stiga mot målet som förväntat. För att ge stöd åt inflationen så att den stiger och stabiliseras runt 2 procent 2017 har Riksbankens direktion därför beslutat att sänka reporäntan med 0,15 procentenheter till -0,50 procent.

"Köpen av statsobligationer fortsätter under första halvåret enligt den plan som beslutades i oktober. Direktionen har även beslutat att tills vidare återinvestera förfall och kuponger på statsobligationsportföljen. Det finns en fortsatt hög beredskap att göra penningpolitiken ännu mer expansiv om det behövs för att värna inflationsmålet."

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -