Billerud Korsnäs: "En besvikelse"

Kvartalsrapport Förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs vd Per Lindberg är inte nöjd med det fjärde kvartalets resultat, som präglades av stora oväntade kostnader till följd av produktionsproblem.

Den underliggande marknaden är dock stabil och flera produktionsenheter har slagit produktionsrekord.

"Vi har haft ett tufft kvartal. Vi har förlorat volymer och drabbats av extrakostnader", slår Per Lindberg fast i bokslutet
och kallar kvartalet för "en besvikelse".

Bolaget har tidigare meddelat att rörelseresultatet skulle uppgå till cirka 320 miljoner kronor, vilket också blev fallet.

Av bolagets tre affärsområden levererade Packaging Paper med ett rörelseresultat på 131 miljoner kronor 13 procent sämre än väntat i SME Direkts analytikerprognos.

"Som vi förutspådde var marknaden för brunt säckpapper svagare än normalt. Priserna var stabila i lokal valuta jämfört med föregående kvartal, dock med en viss nedgång för brunt säckpapper. Vi har inte kört produktionen med full kapacitet under kvartalet och vi har valt att producera massa i stället för papper i vissa enheter", skriver Per Lindberg.

Bättre gick det för Consumer Board, konsumentkartong, som med ett rörelseresultat på 120 miljoner kronor slog förväntningarna om 49 miljoner med råge. Högre försäljningsvolymer och ett gynnsamt valutaläge stödde utvecklingen. Att resultatet dock var väsentligt lägre än året innan hänger samman just med produktionsproblemen.

Affärsområdet Containerboard var något svagare än väntat, men rapporterar en stabil och stark utveckling under kvartalet.

Under året kommer dotterbolaget Paccess affärsmodell Managed Packaging att integreras i affärsområdet, som därmed kommer att byta namn till Corrugated Solutions.

Inför resten av det första kvartalet räknar Billerud Korsnäs med att efterfrågan och orderläge ska vara stabila under det första kvartalet, med hänsyn taget till normala säsongsvariationer. Även genomsnittspriserna i lokal valuta bedöms vara stabila och för vedpriserna väntas inga förändringar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -