JM inte byggt för oroliga tider

Aktieanalys Historien visar att JM-aktien inte alls lämpar sig för oroliga börstider. Trots att vi egentligen gillar den rent fundamentalt blir därför rådet att avvakta tills börsen stabiliseras.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Byggbolaget JM presenterade ett sämre resultat än väntat på torsdagsmorgonen. Missen berodde huvudsakligen på färre sålda bostäder i Stockholm under perioden än vad som var väntat. Marknaden beskrivs dock fortfarande som stark även om signaler nu kommer om att prisutvecklingen har stannat av. JM-aktien är notoriskt volatil och kursen föll kraftigt under torsdagsförmiddagen.

När det gäller JM hamnar mycket fokus på just Stockholmsmarknaden. Bolaget delar in sin verksamhet i fem affärsområden men Bostad Stockholm svarar på egen hand för cirka 70 procent av rörelseresultatet i koncernen. Lönsamheten i Stockholmsverksamheten har varit mycket hög de senaste åren men den har på sistone sjunkit till följd av bland annat stigande markpriser.

Efterfrågan på bostäder är stor inte bara i Stockholm och av JM:s totala pågående produktion är hela 86 procent redan såld eller bokad. I ett sådant läge kan det tyckas bara vara att köra på med så hög produktion som möjligt. Byggbolagen kör också i viss mån på för fullt men dels finns det en gräns för vilken kapacitet marknaden som helhet klarar av att producera på och den ligger vi nu nära.

Ledtiderna är dessutom långa och det kan vara riskabelt att blint rusa på om marknaden plötsligt skulle vika. Slutligen finns också en ganska stor bromskloss på bostadsmarknaden, framför allt i Stockholm, i att planprocesserna för att få ett projekt till byggfas blivit allt mer utdragna.

JM sålde under förra året 3 770 bostäder och bolaget startade samtidigt produktion av 3 731 stycken så produktionen hålls i stort i balans. Totalt vid årsskiftet hade dock JM drygt 7 200 bostäder i pågående produktion vilket är cirka 850 stycken fler än året innan.

JM Bostad Stockholm har som sagt tappat i lönsamhet det senaste året. Dyrare mark är en faktor, men JM bygger också längre bort från stadskärnan vilket påverka prisbilden och därmed också lönsamheten.

Rörelsemarginalen för Bostad Stockholm föll för helåret 2015 till 17,1 procent från 22,5 året innan. JM har flaggat för att en marginal på 17 procent är vad man kan vänta sig den närmaste tiden. I fjärde kvartalet enskilt blev dock utfallet 17,7 procent. Det var också vad analytikerna i snitt hade väntat sig.

Däremot var intäkterna i kvartalet nästan 20 procent lägre än väntat för Bostad Stockholm. Rörelseresultatet landade därmed också under förväntan i motsvarande grad.

JM konstaterar i sin rapport att prisutvecklingen i Stockholm planat ut under fjärde kvartalet, förutom i de norra kommunerna där priserna fortfarande stiger. Efterfrågan är dock fortfarande mycket stor och JM fortsätter att öka sin produktion i Stockholm. I fjärde kvartalet såldes 390 bostäder medan 470 produktionsstartade.

Även inom Bostad Riks är utvecklingen god. I framför allt Uppsala och Göteborg har markpriserna stigit kraftigt men JM har än så länge inte påverkats lönsamhetsmässigt. Marginalen inom Riks steg både för helåret 2015 och i fjärde kvartalet enskilt. Nystarterna hålls balanserade med försäljningen men suget efter bostäder trycker ändå upp aktiviteten. Antalet bostäder i pågående produktion var vid årsskiftet nästan 30 procent högre än för ett år sedan.

Affärsområdet Bostad Utland utgörs nästan uteslutande av Norge. JM beskriver efterfrågan som stabil trots det oroliga läget i ekonomin till följd av det kraftiga raset i oljepriset som påverkar många företag i Norge. Prisutvecklingen är lite mer blandad och lönsamheten har också försämrats något för JM i det fjärde kvartalet.

Sammantaget rapporterade JM ett rörelseresultat i det fjärde kvartalet som var 15 procent lägre än snittprognosen i SME Direkts sammanställning. Utfallet i Bostad Stockholm tillsammans med nedskrivningar i ett par av JM Entreprenads projekt förklarar missen. Antalet projektstarter i kvartalet landade sammantaget lite över förväntan medan antalet sålda bostäder blev något färre än väntat.

Under 2016 väntas JM öka sina intäkter med 11 procent. Den siffran kan jämföras med den pågående produktionen som vid årsskiftet var 13 procent högre än för ett år sedan. Rörelsemarginalen väntas förbättras till 11,9 procent från 11,0 procent i fjol. Infrias prognosen stiger vinsten per aktie med nära 30 procent till 18,73 kronor.

För 2017 spås intäkterna öka med 4 procent samtidigt som marginalen väntas fortsätta stiga till 12,7 procent. Vinsten per aktie stiger då till 20,74 kronor. De prognoserna ger p/e-tal på 11,2 respektive 10,1 för de närmaste åren.

JM föreslår en utdelning på 8,25 kronor för 2015. Det var lägre än snittprognosen inför rapporten som låg på 8,38 kronor. Utdelningen innebär en direktavkastning på 3,9 procent. Prognoserna för de närmaste åren indikerar i dagsläget direktavkastningar på 4,3 respektive 4,7 procent.

På nuvarande prognoser ser JM-aktien fortsatt attraktivt värderad ut. Förväntningarna om en återhämtning i marginalerna kanske är lite optimistiska givet att priserna tycks plana ut. Även med beskedligare marginalantaganden ser dock aktien inte direkt dyr ut.

Rent fundamentalt gillar vi JM-aktien. Vi tror bostadsmarknaden kommer att förbli stark en tid till även om prisutvecklingen bromsar in. JM är dock en högbet-aaktie vilket enkelt uttryckt innebär att kursen tenderar att röra sig som börsen – fast kraftigare.

Aktien har också tagit ordentligt med stryk i de senaste månadernas börsoro. Även den fortsatta kursutvecklingen lär styras av det allmänna börshumöret. I dagsläget blir därför rådet att avvakta tills börsläget stabiliseras.

Skulle vi stå inför en längre nedgångsfas på börsen visar historien dessvärre att det kan finnas mycket fallhöjd kvar i JM-aktien.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
JM Neutral 209,10 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -