Förvaltarna som har prickat rätt

Fonder Januari blev ytterligare en mörk månad för världens hedgefonder. Men det finns ett antal svenska förvaltare som prickat rätt.

Enligt statistik från Hedge Fund Research visar preliminära siffror att det globala hedgefondsindexet backade hela 2,8 procent i januari.

Hedgefonderna har, globalt, haft extremt svårt att leverera positiv avkastning i det turbulenta finansiella klimatet och för helåret 2015 stängde indexet ned 3,6 procent. För hedgefondsektorn var fjolårets avkastning ett av de absolut sämsta åren någonsin.

I januari förstärktes marknadsoron och flera hedgefonder missade att marknaden fortsatte ned kraftigt efter ett svagt december. Världsindex, börserna i USA och Europaindex föll med cirka 6 procent i svenska kronor i januari. Stockholmsbörsen största bolag backade lika mycket.

Placera har gått igenom de hedgefonder som har rapporterat januariavkastningen och som ingår i Avanzas fondutbud. Och det visar sig att många svenska och nordiska hedgefondförvaltare varit bättre än sina internationella kollegor.

På vinnarlistan för januari hittar vi flera fonder som levererat bra avkastning. Två av januari månads bästa hedgefonder toppade vinnarlistan även i december.

SEB Asset Selection Opportunistic, är överst på vinnarlistan med en preliminär uppgång på 8 procent. RPM Evolving CTA Fund ER är en fond som tillämpar systematiska investeringsstrategier och investerar i aktieindex, obligationer och andra räntekontrakt, valutor, metaller, energi och en mängd andra råvaror. Fonden placerar sig i topp och levererade över 7 procent i januari.

Två hedgefonder som var på vinnarlistan i december, och rätt positionerade för marknadens kraftiga nedgång under januari var Aktie-Ansvar Graal kvanthedge och Nordea Stable Equity long/short. Fonderna fortsatte att leverera bra avkastningar, med 6 respektive 5 procent under månaden.

Intressant att notera är också att Alfa Commodity Fund fick revansch i januari efter att ha tappat stort i december. Fonden investerar i råvaruderivat och ser ut att hamnat rätt med sina positioner denna månad, vilket gav en uppgång på 4,5 procent.

Överst på förlorarlistan hittar vi Scientia Hedge som investerar efter insynspersoners placeringar i sina egna bolag. Fonden tappade hela 9,6 procent i januari. För Atlant Sharp fortsatte nedgången i januari som började i december. Fonden gick ner drygt 8 procent i januari och är på två månader totalt ned 17,7 procent.

DNB Eco Absolut Return är en fond med hög volatilitet som toppat både vinnar- och förlorarlistan under hösten. Fonden tar både långa och korta positioner i bolag inom förnyelsebar energi utan geografisk hänsyn. Under januari backade fonden drygt 5 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -