H&M:s utdelning mindre än väntat

Kvartalsrapport Modejätten Hennes & Mauritz bjuder inte på några större överraskningar i sin rapport. Men utdelningen blir ett par procent mindre än väntat.

Hennes & Mauritz redovisar ett rörelseresultat på 7.084 miljoner kronor för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2014/2015.

Analytikerna hade väntat sig ett rörelseresultat på i genomsnitt 7.035 miljoner kronor.

Bruttomarginalen blev 57,5 procent, jämfört med förväntade 57,5 procent.

Utdelningen föreslås bli 9:75 kronor per aktie (9:75), att jämföra med förväntade 10:03 kronor.

H&M spår att den starka amerikanska dollarn kommer att ha lika stor effekt på inköpskostnaderna första kvartalet 2016 som den hade för fjärde kvartalet 2015.

"Därefter bedöms den negativa effekten successivt att avta från och med andra kvartalet 2016", skriver H&M i rapporten för det fjärde kvartalet.

Prisnedsättningarna i relation till omsättningen ökade med 0,5 procentenheter under det fjärde kvartalet 2015 jämfört med motsvarande kvartal 2014, främst som en följd av ökade prisaktiviteter under november.

"Sammantaget har marknadsläget för de externa faktorerna, såsom råvarupriser, kostnadsinflation, kapacitet hos leverantörerna, inköpsvalutor och transportkostnader, varit fortsatt negativt för inköpsperioden till fjärde kvartalet, främst till följd av den starkare US-dollarns påverkan på inköpskostnaderna, jämfört med motsvarande inköpsperiod föregående år", skriver bolaget.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -