Nu flockas gamarna över Norge

Fonder Gamfonderna har börjat leta sig till Norge för att köpa företagsobligationer som har kollapsat. Gamfonder är en typ av investerare som hittills varit sällsynta i Norden.

Enligt Bloomberg News har flera stora hedgefonder med inriktning på investeringar i nödställda krisbolag, så kallade vulture funds, börjat investera i vårt västra grannland.

En vulture fund, på svenska kallad gamfond, är oftast en hedgefond med mycket kapital som specialiserat sig på att investera i företag som är så högt belånade att det finns en risk att det inte klarar att betala sina skulder.

Målet är att köpa hög avkastning till fyndpriser och sedan ”tvinga” bolagen att betala tillbaka skulden plus ränta. Det är en opportunistisk skara som inte räds för att ta över delar av bolag och omstrukturera verksamheter.

Den norska marknaden för företagsobligationer, inom framför allt shipping och oljesektorn, har under flera år växt kraftigt i takt med oljeprisets uppgång. Det har varit ett billigt och säkert sätt att finansiera sin verksamhet när efterfrågan på bolagens lån varit stor.

Nu när oljepriset kollapsat ser kalkylen för företagens kassaflöden och möjligheten att betala räntan inte lika bra ut. Flera bolag är olönsamma och det leder till att obligationsinnehavarna kräver betydligt högre ränta.

När bolagens kalkyl ser dålig ut kommer ratinginstituten som ett brev på posten att sänka kreditbetyget för upplåningen. Företagsobligationer som tidigare haft god kreditrating kan bli nedgraderade till skräpstatus.  Nedgraderingen skapar säljtryck då vanliga företagsobligationsfonder som inte vill ha obligationer med skräpstatus säljer innehaven. På köpsidan hittar vi ofta gamfonderna.

Norge har redan fått bekanta sig med gamfonder som Blackstone Group LP och GSO Capital Partners, som tävlade med andra obligationsinnehavare över kontrollen av papperstillverkaren Norske Skog.

”Amerikanska gamfonder har ofta erfarenhet, kapital och kunnande för att ta över företag”, säger Lars Kirkeby, chefskreditanalytiker på Nordea Markets till Bloomberg News.

Det finns företag inom shipping och oljesektorn som redan har sökt omstrukturering, exempelvis Polarcus och Havila Shipping. Trenden pekar dock på fler och betydligt större problem i spåren av oljeprisfallet då många andra bolag med finansiella problem måste refinansiera sig under året.

Ett norskt storbolag som kan få stora problem under året är riggoperatören Seadrill som har 23 miljarder kronor i icke säkerställda obligationer utestående, enligt bolagets tredje kvartalsrapport. Skulden är i norska kronor, svenska kronor och amerikanska dollar.

Seadrill, som kontrolleras av den norska miljardären John Fredriksen, har fått se priset på en obligation som löper till 2017 rasa våldsamt samtidigt som bolagets aktie fallit 80 procent senaste den tolvmånadersperioden.

Även banker sätter egna kreditbetyg, så kallad skuggrating. Bank of America Merrill Lynch sänkte Seadrills kreditrating för någon vecka sedan och uttryckte stor oro över den finansiella ställningen i bolaget.

”Bolag i Norges oljerelaterade sektorer som fått sina obligationer klassade som skräpstatus kommer att få kämpa för att sälja nya lån i år och gamfonder kommer att syssla med omstruktureringar”, avslutar Kirkeby till Bloomberg News.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -