Vinstlyft på gång i Björn Borg

Aktieanalys Björn Borgs resultat sjunker vilket är ett orosmoln inför årets utdelning. På lite sikt hägrar dock ett kraftigt vinstlyft i bolaget och det gör aktien attraktiv.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Underklädesbolaget Björn Borg har de senaste åren gjort sig känd som en riktig utdelningsfavorit på börsen. Att köpa aktien så här års och behålla den fram till vårkanten har inte sällan varit en vinnande strategi då det oftast varit en stark period.

Så sent som i början av 2015 rusade exempelvis aktien 60 procent på bara ett par månader. Utlösande faktor den gången var dock inte bara en väntad bra direktavkastning till våren utan kanske främst att aktiemarknaden åter uppmärksammades på det faktum att bolagets betalningar till tennisspelaren Björn Borg för rätten att använda namnet upphör efter 2016. Det kommer att göra en stor skillnad i resultatet, vilket vi återkommer till.

Från toppnivån i våras har Björn Borg-aktien vid det här laget fallit med 25 procent. Kursutvecklingen har ackompanjerats av fallande vinster. Efter nio månader har vinsten per aktie backat med 18 procent jämfört med i fjol. Det är framför allt resultatet av ökade kostnader. Försäljningen tuffar på hyggligt och tredje kvartalet enskilt var starkt med en underliggande tillväxt på 8 procent.

Valutaeffekter både hjälper och stjälper Björn Borg för tillfället. Utländska intäkter sväller som regel när de räknas om till kronor men bruttomarginalen pressas samtidigt av den starka dollarn. Det är inte någon unik situtation för Björn Borg utan gäller hela den svenska klädbranschen.

Björn Borg slog i början av året fast färdriktningen för de kommande åren och ett av de viktigaste framtidsområdena är satsningen på sportmode. Underkläder svarar idag för 56 procent av varumärkesförsäljningen och kommer även framledes att vara ett viktigt område för bolaget. Nya vd Henrik Bunge vill dock förflytta varumärket från att vara huvudsakligen ett underklädesmärke till att vara ett sportmodemärke.

För att understödja det arbetet har organisationen förstärkts och mer pengar läggs på marknadsföring. Björn Borg satsar även på att stärka sin e-handelskanal som ökar snabbt. Inkluderat drygt 2 Mkr i engångskostnader för en omorganisation så ökade rörelsekostnaderna med 14 Mkr i tredje kvartalet. Det innebar att rörelseresultatet slutade oförändrat jämfört med i fjol. Ett försämrat finansnetto innebar att resultatet på sista raden var 12 procent lägre än för ett år sedan.

Försäljningsutvecklingen var geografiskt rätt blandad med en bra utveckling i Sverige men svagare i Holland. Sverige och Holland är Björn Borgs två överlägset största marknader. De är ungefär jämnstora och svarar tillsammans för 54 procent av omsättningen i koncernen. Av säljkanalerna hade de egna butikerna, e-handeln och den svenska grossistverksamheten ett bra kvartal.

Det fjärde kvartalet i fjol var relativt starkt och givet de ökade rörelsekostnaderna tror vi inte att helårsresultatet i år kommer att landa särskilt mycket högre än de dryga 1,60 kronor per aktie som är facit på rullande tolv månader. Det innebär ett p/e-tal på dryga 17 för innevarande år.

För att upprepa fjolårets utdelning på 1,50 kronor per aktie i det scenariot skulle således mer eller mindre hela vinsten behöva delas ut. Gör man det uppgår direktavkastningen till 5,4 procent med dagens kurs. I fjol var utdelningsandelen cirka 80 procent vilket skulle motsvara 1,30 kronor och 4,6 procents direktavkastning.

Björn Borg har som målsättning att nå en omsättning på 1 miljard kronor till år 2019 vilket räknat från fjolåret innebär en genomsnittlig tillväxt på 13 procent om året. Samtidigt siktar bolaget på att lyfta rörelsemarginalen till 15 procent.

Givet att omsättningen i år är lite valutadopad så kan en tillväxt på 13 procent bli svår att nå för nästa år. Med en hygglig försäljningsutveckling och en något förbättrad lönsamhet bör vinsten per aktie ändå kunna öka till en bit över 2 kronor vilket skulle sänka p/e-talet till cirka 14. Delar bolaget ut 1,70 kronor stiger direktavkastningen till 6,1 procent.

Efter nästa år tar sedan resultaten ett skutt uppåt. Eller rättare sagt är det kostnaderna som tar ett skutt nedåt då de årliga tilläggsköpeskillingar som tennislegenden Björn Borg har rätt till upphör. De har de senaste åren uppgått till cirka 30 Mkr om året vilket är en stor kostnadspost med tanke på att det redovisade rörelseresultatet de senaste tolv månaderna uppgår till 48 Mkr.

Prognosen för 2017 är enligt databasen Factset ett resultat på 3,10 kronor och en utdelning på 2,50 kronor. Då skulle p/e-talet falla ned mot 9 och direktavkastningen närma sig 9 procent.

2017 ligger en bit bort i dagsläget men någon gång under 2016 kommer marknaden sannolikt att åter påminna sig om det kraftiga vinstlyft som ligger i korten för nästkommande år. Sist det hände steg som sagt kursen till 38 kronor vilket med ovanstående vinstprognos är en ganska rimlig nivå.

Som utdelningscase till våren är Björn Borg lite svajigt. Bolaget vill säkert ogärna behöva sänka utdelningen från i fjol, men resultaten tyngs för närvarande av framtidssatsningar. Som alltid kommer kostnaderna omedelbart medan de positiva effekterna på försäljningen dröjer. Huruvida det kommer att räcka hela vägen till 1 miljard i omsättning år 2019 återstår att se. Rörelsemarginalmålet bör åtminstone vara väl inom räckhåll redan till år 2017.

En sänkt utdelning i år skulle förmodligen trycka ned aktien en del. För en lite mer långsiktig investerare tycker vi dock att den risken kan vara värd att ta i och med att multiplarna ser så pass attraktiva ut om vi blickar mot 2017.

Sammantaget ser vi Björn Borg-aktien som köpvärd.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Björn Borg Köp - -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -