"Sannolikheten för prisfall har ökat"

Bomarknad Dagens höga värderingar av tillgångar och höga skuldsättning hos hushållen ökar riskerna i den svenska ekonomin. En allvarlig ekonomisk störning, som ett fall i bostadspriserna, skulle därför kunna få stora konsekvenser.

Det framgår av ett pressmeddelande med anledning av Riksbankens stabilitetsrapport.

För att göra hushållen mindre sårbara och minska riskerna med den höga skuldsättningen krävs en kombination av åtgärder, som förändringar av ränteavdraget och införande av amorteringskrav och skuldkvotstak.

Riksbanken vill även se reformer på bostadsmarknaden som skapar bättre balans mellan utbud och efterfrågan på bostäder, vilket kan bromsa uppgången i bostadspriser och därmed också skuldsättning.

Värderingarna både tillgångsmarknaderna och framför allt bostadsmarknaden är idag ovanligt höga. Det innebär att sannolikheten för ett prisfall ökat. Tillsammans med en allt högre skuldsättning i hushållssektorn, har det gjort hushållen, de finansiella instituten och det finansiella systemet som helhet mer sårbara.

Även banksystemet är sårbart och behöver stärka sin motståndskraft.

Riksbanken noterar att svenska storbanker under de senaste åren har förbättrat sin motståndskraft mot såväl likviditets- som kreditrisker, men motståndskraften behöver förbättras ytterligare.

"Dels bör deras kapitalkrav skärpas, bland annat genom att ett minimikrav för bruttosoliditet införs. Dels bör storbankerna minska sina strukturella likviditetsrisker och öka sin motståndskraft mot kortfristig likviditetsstress i svenska kronor", skriver Riksbanken.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -