Nedskrivningshot tynger Peab

Aktieanalys Peab väntas få ta en större nedskrivning i projektet Mall of Scandinavia. Det hotar årets utdelning vilket inte är bra när direktavkastningen är en av de stora lockelserna i aktien.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Byggbolaget Peab bjöd aktiemarknaden på blandade besked i sin rapport för tredje kvartalet. Orderingången ökade 21 procent jämfört med samma period i fjol vilket var 4 procentenheter mer än väntat. Däremot var marginalerna genomgående sämre än väntat och på sista raden blev utfallet ett par procent under snittprognosen i SME Direkts sammanställning.

Att Peab rapporterade en försäljningsökning på drygt 8 procent i kvartalet var även det oväntat. Bolaget tog för några år sedan beslutet att fokusera mer på marginalerna och satsa på att fylla orderboken med fler små- och medelstora uppdrag.

Allt för många av Peabs större projekt hade drabbats av ökade kostnader med nedskrivningar som följd vilket kom att tynga lönsamheten.

Genom att undvika att ta på sig allt för många stora och komplicerade projekt sänks risken i verksamheten. De lite mindre uppdragen håller allt som ofta också en bättre lönsamhet än de stora prestigeprojekten där konkurrensen är hård. Peab har följaktligen tackat nej till en del uppdrag de senaste åren och det har inneburit en period med lägre orderingång och svag tillväxt.

Inför det tredje kvartalet räknade analytikerna med att en sämre orderingång det senaste året skulle synas i en svagt negativ tillväxt jämfört med i fjol, som var ett starkt kvartal. Att Peab omsatte betydligt mer än väntat berodde uteslutande på affärsområdet Projektutveckling som rapporterade intäkter som var 52 procent högre än väntat i kvartalet.

I Projektutveckling ryms Peabs produktion av bostäder och andra fastigheter i egen regi. Intäktsflödena i Projektutveckling är fladdriga mellan kvartalen beroende på när försäljningar av färdiga projekt infaller. Det gäller framför allt de kommersiella fastigheterna där summorna är stora. Just de kommersiella fastigheterna hade i årets tredje kvartal sitt starkaste kvartal på länge.

Trots betydligt högre intäkter än väntat så landade dock rörelseresultatet för Projektutveckling lägre än snittprognosen inför rapporten. Rörelsemarginalen blev bara 3,6 procent jämfört med 6,0 procent för ett år sedan.

Inte heller Bygg och Anläggning nådde upp till väntade lönsamhetsnivåer i kvartalet. Jämfört med samma period i fjol förbättrades dock rörelseresultat och marginalen både för Bygg och för Anläggning så verksamheten rör sig åt rätt håll. Dock betydligt långsammare än väntat.

Peabs affärsområde Industri rymmer bland annat asfaltsproduktion och har ett starkt säsongsmönster där framför allt det första kvartalet är svagt. Tredje kvartalet är däremot som regel starkt och i år svarade Industri för nära hälften av koncernens samlade rörelseresultat. Utfallet var i linje med förväntningarna och marginellt sämre än i fjol.

Att risknivån i verksamheten blir högre när man tar sig ann stora projekt demonstreras tydligt av Mall of Scandinavia som är Peabs största projekt någonsin.

Byggandet av den jättelika shoppinggallerian i Arenastaden utanför Stockholm har kantats av problem och ändrade planer. Gallerian har precis öppnats och för Peabs del väntar nu förhandlingar om hur de kraftigt ökade kostnaderna i projektet ska fördelas. Peab kan i dagsläget inte bedöma slutresultatet i projektet och det gör aktiemarknaden nervös.

Nya nedskrivningar är inte vad man vill se och strategin med att minska riskerna och vårda marginalerna uppskattas även om omställningsperioden blir tuff. Processen har dock pågått en tid nu och kurvorna börjar stabiliseras för Peab. Omsättning och rörelseresultat marscherar i stort sett på stället. På sista raden har dock utfallet förbättrats med 8,6 procent under årets första tre månader och det hänger till stor del samman med att Peab jobbat ned skuldsättningen.

Vid utgången av årets tredje kvartal summerade nettoskulden i Peab till knappt 3,5 miljarder kronor. Det är nästan 30 procent lägre än för ett år sedan och nära på en halvering jämfört med för ett par år sedan. Den lägre skuldsättningen har inneburit lägre räntekostnader och för de första nio månaderna i år var räntenettot nästan 55 procent lägre än i fjol.

Utsikterna på Peabs viktigaste marknader är hyggliga de kommande åren. Sverige väger tungt i Peab och 87 procent av orderboken utgörs av svenska uppdrag. Bostadsbyggandet väntas hålla ångan uppe de närmaste åren och totalt sett spås byggandet av alla typer av hus öka med 5 procent i Sverige nästa år. Anläggningsmarknaden väntas däremot plana ut, bland annat till följd av låga investeringar inom energisektorn.

Utsikterna för norsk och finsk ekonomi är dystra men byggmarknaderna väntas ändå klara sig hyggligt det närmaste året.

Peab väntas enligt databasen Factset rapportera en marginellt högre omsättning i år än i fjol. Rörelsemarginalen väntas stärkas till 4,1 procent från 4,0 i fjol. Lägre räntekostnader är den viktigaste drivkraften till ett väntat vinstlyft till 4,66 kronor per aktie.

För 2016 spås en tillväxt på översta raden på 1,7 procent och en ytterligare förbättring av rörelsemarginalen till 4,7 procent. Vinsten per aktie väntas då stiga till 5,21 kronor. P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 13,5 respektive 12,1. Justerat för nettoskuldsättningen värderas rörelsen till 10,5 gånger nästa års väntade rörelseresultat.

Snittprognoserna för de närmaste årens utdelningar ger med dagens kurs kring 63 kronor direktavkastningar på 4,1 procent respektive 4,5 procent.

Höga direktavkastning är en av de stora lockelserna med i byggbolagens aktier. I Peab finns dock ett stort frågetecken kring årets utdelning i och med att många väntar sig en nedskrivning i Mall of Scandinavia-projektet.

Det faktum att Peab varit så tydligt med att kostnaderna dragit iväg i projektet och att det inte går att i dagsläget säga hur resultatet kommer att påverkas av detta gör många bedömare nervösa. De projektnedskrivningar som Peab tvingats till tidigare har inte precis förannonserats vilket får många att tro att det kan röra sig om en rejäl smäll den här gången.

Värderingsmässigt tycker vi att Peab fortfarande ser intressant ut och den stora exponeringen mot den svenska byggmarknaden är också bra givet att det är den starkaste marknaden i Norden för tillfället. Osäkerheten kring Mall of Scandinavia och i förlängningen årets utdelning gör dock att vi tycker man ska avvakta i aktien tills bilden klarnar.

Kortsiktigt ställer vi oss därför Neutrala till Peab.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Peab B Neutral - -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -