Rätt riktning för Hoist

Aktieanalys Inkassobolaget Hoist förbättrar vinsten och expanderar starkt. Värderingen sticker ut som låg även om det delvis har sina skäl.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 46 den 9 november. Läs mer om Börsveckan.

Hoist Finance är ett bolag inom inkasso/skuldinvesteringar som noterades på börsen i mars till kursen 58 kr. Affärsidén är att köpa loss portföljer med förfallna konsumentkrediter från banker och sedan driva in dessa med egen eller extern inkasso.  

Marknaden för köp av portföljer av förfallna konsumentkrediter har växt betydligt de senaste tio åren, särskilt i länder som Italien, Spanien och England. Något som driver tillväxten är – förutom en generell kreditexpansion i samhället – att nya regleringar gjort det ogynnsamt för storbankerna att själva äga dessa tillgångar i balansräkningen.

Dåliga lån måste täckas med hög andel eget kapital, vilket sänker avkastningen för banken. Istället för att låta externa inkassobolag jobba med de dåliga lånen väljer alltfler banker att sälja dem rakt av, till aktörer som Hoist, Intrum eller Lindorff.

Hoist har jobbat på marknaden sedan slutet av 1990-talet och mestadels genom extern inkasso. Inför börsnoteringen bytte ledningen fot och började bygga upp en egen plattform för att sköta inkasseringen istället för att låta externa inkassobolag jobba med deras portföljer.

Både i Polen och Italien har inkassobolag förvärvats i det syftet. Parallellt med detta har investeringstakten skruvats upp. Värdet på portföljen med fordringar uppgick till 10,6 miljarder kronor per sista september.

Som jämförelse kan nämnas att Hoist portfölj är två tredjedelar större än Intrums. Tillgångarna finns huvudsakligen i England (31 procent), Tyskland (21 procent), Polen (14 procent) samt Italien (12 procent). Däremot arbetar Hoist inte alls i Norden förutom att finansieringen sker här.

Tillgångarna, som domineras av skuldportföljen, finansieras huvudsakligen av inlåning från svensk allmänhet om 12,8 miljarder kr. Detta svarar för knappt 90 procent av finansieringen, resten består främst av obligationslån. Inlåningen sker genom HoistSpar, sparkonton med hög ränta som står under skydd av insättningsgarantin. Det innebär att svenska staten garanterar inlåning upp till 100 000 euro. HoistSpar är billig finansiering av Hoist affärer ute i Europa, då räntan ligger runt 1,4 procent i tredje kvartalet.

Räknar man in avgifter för insättningsgarantin och räntan på obligationerna så ligger Hoist finansieringskostnad runt 2,1 procent. Detta finansierar tillgångar (skuldportföljerna) som enligt vår beräkning har en årsavkastning runt 10-11 procent i tredje kvartalet, före overheadkostnader och skatt.

Det är inte lika bra som de 20 procent som branschkollegan Intrum Justitia har, men ändå attraktivt och då särskilt om det finns tillväxtmöjligheter.

Efter börsnoteringen har ledningen i Hoist fortsatt att expandera portföljen och addera egen kapacitet inom inkasso. I somras köptes det brittiska inkassobolaget Compello som tillförde en portfölj värd knappt 1,3 miljarder kr samt ett call center med 170 medarbetare.

En annan viktig utveckling var att Hoist gick in i ett nytt segment i Italien, icke säkerställda förfallna företagskrediter, genom att köpa en portfölj från Banco Populare. Det öppnar en ny stor marknad lokalt.

Totalt har därmed skuldportföljen ökats med 78 procent på ett år vilket står i stark kontrast till den försiktighet som Intrum uppvisat. I samband med presentationen av Q3-rapporten upprepade Jörgen Olsson, vd Hoist Finance, att han varken ser prispress eller avtagande utbud av portföljer på marknaden. Det som hindrar Hoist att växa är uteslutande bolagets egen kapacitet att hantera nya tillgångar, var budskapet.

Tittar vi på den operativa utvecklingen så jobbar bolaget mot ett medelfristigt mål att nå 40 procent i rörelsemarginal. På rullande 12 månader ligger koncernen på 29 procent.

I senaste kvartalet gjordes framsteg i och med att rörelsevinsten steg till 187 Mkr (127) på intäkter om 590 Mkr (422). Det innebär att marginalen blev 31,7 procent (30,1) och då ingick engångskostnader för Compelloköpet i siffrorna. Trenden pekar därför åt rätt håll när det gäller marginalen, vilket är ett bra besked.

När vi tittade på Hoist strax efter noteringen så lyfte vi fram det faktum att bolaget litar väldigt mycket till insättningsgarantin som ett minus. Sakläget är detsamma nu också och bolaget verkar inte alls angeläget om att bredda sin finansieringsbas, som till exempel Nordax jobbar med. Tvärtom valde Hoist att återköpa obligationer för 185 Mkr under kvartalet.

På längre sikt kan man fundera på de risker som förlitandet på insättningsgarantin medför.Avgifterna kan höjas och skillnaderna mellan löptider på skulder (3 dagar–2 år) och tillgångar (+10 år) kan orsaka problem. För oss är det emellertid tydligt att börsplacerarna för stunden väljer att bortse från den här typen av strukturella risker så länge vinstutvecklingen är på rätt väg.

Ser vi på vinstprognoserna så är analytikernas samlade mening att Hoist tjänar 5,40 kr/aktie under nästa år och ökar den siffran till 6,80 kr/aktier under 2017.

Det skulle ge p/e-tal på 13,8 respektive 11. Detta är lågt sett mot övriga börsen (p/e 14,8 för 2016), relativt Intrum (p/e 17,7 på 2016) och även mot andra finansbolag med god tillväxt som Collector.

Vi kan tycka att prognoserna ser något höga ut men om trenden med växande portfölj och skalfördelar i produktionen, som ger högre rörelsemarginal, från Q3 håller i sig så bör vinsterna hamna i dessa trakter.

Goda marknadsutsikter, måttfull värdering och operativa trender som pekar i rätt riktning lockar i Hoist. Rådet blir köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Hoist Finance Köp - -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -