Tieto tuffar på

Aktieanalys Tieto har bevisat sig kunna bättra lönsamheten och hoppet om en fin direktavkastning gnistrar vid horisonten. Men som alltid är risken större när det kommer till it-konsulter.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Nordens största it-tjänstkonsult har lyckats vända skeppet och lönsamhetsutvecklingen går nu äntligen åt rätt håll. Bolaget vi talar om är finska Tieto med hemvist i Helsingfors och med drygt 13 000 konsulter i över 20 länder. Aktien hör hemma på Helsingforsbörsen men är parallellt noterad på Stockholmsbörsens storbolagslista.

It-konsulten livnär sig på kundernas ständiga kamp om komparativa fördelar. Huvudsyftet för kunderna är som oftast att spara pengar men samtidigt göra verksamheten enklare och kundnöjdheten högre. Framtiden finns i molnet och strålkastarljuset är riktat mot effektivisering. Digitalisering lyser lika starkt i alla sektorer. Tietos kunder återfinns inom både offentlig och privat sektor. Största kunder är Stockholm stad och Ericsson.

Det talas ofta om att konsultbolagens framgångar återspeglar den generella konjunkturutvecklingen, och vice versa, och det påståendet håller alltjämt som en tumregel. Positivt för Tieto är att den finska ekonomin sakta men säkert visar tecken på förbättring, om än från låga nivåer. Men i Tieto har det historiskt sällan varit tillväxtförhoppningar som drivit kursen utan potentialen i ökad lönsamhet.

Oavsett om kunderna kan anses vara vinnare eller förlorare i ett kort perspektiv, så kommer de flesta organisationer att tvingas in i den digitala revolution som rasar genom samhället. Annars kommer de snabbt att konkurreras ut i vilket fall som helst.

Tieto är långt ifrån ensamt om kundernas gunst och marknaden är kraftigt fragmenterad. Bland konkurrenterna finns små konsultbolag med bara en eller ett fåtal klienter men också ett antal stora drakar. Här har Tieto med sin storlek gjort sig förtjänt av en liten värderingspremie kontra mindre konkurrenter, även om dessa kan visa på större tillväxt.

Tieto har senaste åren genomfört ett sparprogram med fokus på bättre lönsamhet och ett mer attraktivt kunderbjudande. Bolaget har beslutat att sälja det finska företagsbenet Lean Systems, som sysselsatt 40 anställda, men har i augusti färdigställt kontrakten för att köpa Software Innovation – ett företag nischat mot digital sortering och mappning av organisationers dokumentation. På it-språk kallas det Enterprise Content Management (ECM).

Förvärvet stärker Tietos norska närvaro och ökar antalet anställda med 350. Förra året uppgick förvärvets omsättning till ungefär 41 miljoner euro och rörelsemarginalen var 12,5 procent. Det betyder tillskott till koncernens marginal, men först under nästa år. Och givet bolagets storlek blir inte genomslaget direkt omfattande.

När vi senast skrev om Tieto i februari hade bolaget redan formulerat varthän det var på väg men då tvivlade vi på att det fanns någon riktig uppsida i aktien, i alla fall inom vår analyshorisont. Värderingen var ansträngd och sedan dess har aktien rört sig knappt en procent högre. Men Tieto har visat att det tänker göra allvar av sina planer, vilket ställer aktien i nytt ljus.

Hittills i år uppgår rörelsemarginalen till 7,4 procent, vilket kan jämföras med 4,6 procent samma period förra året. Orderingången var stark i kvartalet och boken väger 306 miljoner euro tyngre än vid utgången av tredje kvartalet i fjol.

Med ett kvartal kvar på året står Tieto fast vid att det operativa helårsresultatet exkluderat engångsposter kommer att överstiga 150 miljoner euro. Det har analytikerkåren tagit fasta på – enligt SME Direkt väntas ett justerat rörelseresultat kring 151 miljoner vid årets slut.

Det ska enligt analytikerna också betyda att vinsten per aktie stiger till 1,16 euro och att hela 1,35 euro kan växlas ut till ägarna. Det motsvarar en direktavkastning på 5,5 procent på dagens kurs.

Rimligtvis väntar inget jättelyft för omsättningen under 2016 men förhoppningsvis en fortsatt förbättring av lönsamheten. Rörelsemarginalen som i årets prognos väntas bli 7,9 procent antas stiga till 9,7 procent och det gör sitt på värderingen som sjunker till p/e 16 på nästa år och att Tieto snuddar vid målsnöret i sin lönsamhetsvision.

Skillnaden jämfört med i vintras är att Tieto hunnit bevisa sig och att målsättningen på rörelsemarginalen känns inom räckhåll. Förutsatt att bolaget fortsätter på sin utstakade bana väntar en fin direktavkastning värd 1,44 euro eller 6 procent för nästa år.

Även om risken för en medioker kursutveckling bör anses hög i Tieto tycker vi att utsikterna ser mer attraktiva ut än tidigare och säsongsmässigt är det vältajmat att köpa en potentiell högutdelare.

Det ska dock kommas ihåg att den underliggande marginalförbättringen är en förutsättning för att utväxlingen ska kunna äga rum men också för att aktiekursen ska stiga högre.

I förlängningen kommer Tieto att bedömas på förmågan att stadigvarande ge bra direktavkastning och om marginalförstärkningen består tror vi att kursen i ett längre perspektiv kan handlas högre.

I det korta perspektivet trånar vi efter utdelningen som ger skäl att äga aktien inom vår tidshorisont. Så med skutan förtöjd vid utdelningen höjer vi försiktigt vår rekommendation till köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
TietoEVRY Oyj Köp - -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -