Wise är undervärderad – trots årets kursrally

Aktieanalys Wise Group är ett rekryterings- och bemanningsbolag som under några år har varit i en svacka men som nu ser ut att gå mot ljusa tider. Och trots årets kursrally är aktien undervärderad.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 43 den 19 oktober. Läs mer om Börsveckan.

Wise, med knappt 600 anställda, delar in sin verksamhet i tre segment: rekrytering, konsultuthyrning och HR-tjänster. Förra året svarade rekryteringsintäkterna för 20 procent av koncernens totala intäkter, medan konsult stod för 44 procent och HR-tjänster för 36 procent.

Inom rekrytering hjälper Wise sina kunder att hitta rätt kandidater till olika poster inom försäljning, IT, företagsledning med mera. Huvudsakligen får Wise ersättning för den tid som deras rekryteringskonsulter ägnar sina kunder. Rekrytering är en starkt konkurrensutsatt och cyklisk affär. För tillfället förbättras marknaden och intäkter och vinst är på väg upp efter en djup svacka 2013-14.

Inom konsultuthyrning hyr Wise ut nätverkstekniker och annan IT-personal samt specialister inom personalfrågor. Det rör sig om resurskonsulting och ersättning per timme – inte om mer omfattande uppdrag med inslag av åtaganden. Det som sticker ut med det här segmentet är att marginalerna är svaga, runt 3-4 procent. Ledningen är inte nöjd och har satt in åtgärder, mer om det senare.

Slutligen finns vad Wise kallar HR-tjänster. Detta är till 80 procent abonnemangsintäkter. Kunderna betalar en årsavgift för att få tillgång till webbtjänster som behövs för att sköta personalfunktionen i små och stora bolag, till exempel information om vad som gäller vid uppsägningar, blanketter och arbetsprocesser. Resten av intäkterna kommer från ett bolag som utför medarbetarundersökningar. HR-tjänster är den stabila kassakon inom Wise.

Intäktsmixen i Wise skiljer sig från andra bemanningsbolag som ofta består av 90 procent konsultuthyrning. På pappret tycker vi att mixen är tilltalande med de stabila abonnemangsintäkterna som bas. Som framgår av tabellen har vinstutvecklingen ändå varit slagig de senaste åren, även om Wise hela tiden gått med överskott och delat ut pengar.

Hjärnan bakom Wise-bygget är storägaren Stefan Rossi. Hösten 2007 sålde han rekryteringsbolaget K2 till Wise och är sedan dess huvudägare med 40 procent av aktierna idag. En annan stor ägare är finansmannen Erik Mitteregger med 12 procent av aktierna. Överlag har ledningspersoner rätt stora aktieinnehav också vilket är ett plus.

En förklaring till den ojämna vinstnivån är att Wise längre drevs hårt för expansion. Under 2011-12 köptes en handfull bolag, vilket byggde upp segmentet HR-tjänster. Även organiskt har bolaget växt genom rekryteringar och uppstarter av specialiserade och självständiga bolag inom gruppen. Även geografiskt har bolaget växt och med nya kontor i Köpenhamn och Helsingfors. I Sverige finns Wise i de tre storstäderna.

Den här expansionsviljan har stundtals varit ur takt med marknaden, särskilt under 2013-14 då efterfrågan på rekryteringstjänster försämrades markant. Lyssnar vi på vd Roland Gustavsson så får vi intrycket av att Wise kommer att expandera mer balanserat framöver. Budskapet är att intäkterna kan öka rejält på dagens personalstyrka och att högsta prioriteten är att få upp marginalerna. Den ambitionen plus en marknad som utvecklas åt rätt håll bäddar för att Wise kan skapa goda vinstökningar kommande år.

De rullande intäkterna är 590 Mkr och tillväxten var 14 procent (organiskt) under årets första sex månader. Den rullande rörelsevinsten ligger på 34,5 Mkr (5,8% marginal), om vi räknar bort en engångsnedskrivning på 10 Mkr i Q4 i fjol. Per aktie ligger den rullande vinsten på 3,43 kr. Till dagskurs 36 kr innebär det att värderingen ligger på p/e 10,7.

Marginalutvecklingen har varit slagig de senaste fem åren och varierat mellan 2,3 och 10,1 procent med ett snitt på 6,1 procent. Mycket talar för att den förbättring som Wise gjort hittills i år kan fortsätta in i 2016. Rekryteringsmarknaden är på väg uppåt. I riktigt bra tider kan den här affären ge marginaler på 20 procent och i fjol låg Wise endast på 4 procent. Wise har ett flera starka varumärken på området och bör kunna dra full fördel av förbättringen på marknaden.

Dessutom jobbar ledningen aktivt med att få upp resultatet inom konsultuthyrningen. Inslaget av rekrytering ska höjas från 8-10 procent upp mot 20 procent och erbjudandet breddas med nya kompetenser, som webb- och systemutveckling, där timpriserna är bättre. Förhoppningen är att arbetet ska börja ge effekt i bättre marginaler under nästa år.

Som framgår av tabellen räknar vi med att medvind på rekryteringssidan ska driva upp vinsten framöver. På i vårt tycke realistiska prognoser blir värderingen mycket låg. Även om man inte bör sätta särskilt höga multiplar på ett bolag med Wise volatila vinsthistorik så är värderingen av de närmaste årens vinstnivåer väl låg. Inte minst då Wise kan ge goda utdelningar i kraft av obefintliga investeringsbehov och en nettokassa på 10 Mkr.

Ett p/e runt 8,5 på kommande vinst är rimlig och det skulle ge en uppsida på 40 procent.

               
På väg upp ur svackan              
        Prognos Prognos    
  2012 2013 2014 2015 2016    
Intäkter, Mkr 452 469 542 624 680    
Tillväxt (organisk) 56% -1% 14% 14% 9%    
Rörelseresultat, Mkr 32,3 10,9 15,8 43 55    
varav Rekrytering 8,5 -13,5 4,0 12,2 19    
varav Konsult 4,1 8,8 8,1 9,1 10    
varav HR-tjänster 30,1 27,5 21,2 27,3 31    
Rörelsemarginal 7,1% 2,3% 2,9% 6,9% 8,1%    
               
Vinst/aktie, kr 3,00 1,00 1,56 4,75 6,10    
Utdelning/aktie, kr 2,0 0,6 2,0 3 3,5    
               
P/e-tal (36 kr)       7,6 5,9    
Direktavkastning (36 kr)       8,3% 9,7%    
               
Segmentens resultat summerar inte till koncernens pga ca 10 Mkr ofördelade koncernkostnader.
Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Wise Group Köp - -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -