Jays alltjämt ett osäkert kort

Aktieanalys Marknaden har gett Jays ytterligare en chans, ett nytt distributionsavtal är på plats och nyemissionen är i hamn. Men börsens värdering vittnar om låga förhoppningar.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Den lilla hörlurstillverkaren Jays har inte haft det lätt senaste åren. Aktiekursen har rasat 90 procent på tre år och USA-satsningen som skulle bli bolagets räddning har runnit ut i sanden.

Jays räkenskapsår är brutet och första kvartalet drog i gång i början av maj. I kvartalet sjönk försäljningen år mot år med 18 procent mätt i lokala valutor. Omsättningen i USA rasade med hela 91 procent och intäkterna motsvarade bara 6 procent av den totala försäljningen.

Det drastiska droppet i USA-försäljningen år mot år förklaras av att det var vid samma tidpunkt förra året som T-mobile fyllde upp sina lager med Jays produkter. Samarbetet har sedan dess inte varit någon succé och någon ny stororder var det inte tal om. Nu pågår omstruktureringar i distributionsleden för att råda bot på bekymren.

På den punkten har Jays tagit ett kliv framåt. Bolaget har valt att utöka samarbetet med den världsledande mobiltelefonsdistributören Brightstar på global basis. Det väntas öppna dörrar på nya marknader så väl som bredda distributionen på befintliga.

Bland annat har Jays franska tvåmansfilial säkrat distribution i Spanien och Turkiet via Brightstars kontaktnät och så förbereds lansering på den så viktiga japanska marknaden, en marknad som Jays suktat efter länge. I Japan kommer bolaget nischa sig i ett high-end-segment med sina nyare modeller Q-jays och U-jays. Det nya avtalet väntas få utslag på försäljningen redan under senare delen av 2015 och kan vara en potentiell väg tillbaka till lönsamhet.

Efter en lång förlustsvit tvingades Jays ännu en gång att ta in pengar från ägarna. Den garanterade nyemissionen blev tecknad till 99 procent och inbringade totalt 21,9 Mkr innan kostnaderna dragits, pengar som behövs för att göra bolaget redo för en välbehövlig nystart.

Och det var en mycket ödmjuk vd som inledde kvartalsrapporten med att tacka för aktieägarnas stöd i samband med sommarens nyemission. Vd Rune Torbjörnsen skriver också att man på Jays är väl medvetna om att bolaget nu har mycket att leva upp till.

Men i marknaden har förtroendet sjunkit till en nivå där aktien handlas till mindre än hälften av egna kapitalet per den sista juli 2015 eller varje försäljningskrona till 67 öre, baserat på förra årets försäljning. Det är en prislapp som kan innebära att minsta lilla positiva nyhet kan skicka aktien på en tvåsiffrig resa uppåt, i alla fall kortsiktigt. Vad som är tydligare är att marknaden i alla fall inte förväntar sig underverk just nu.

Att ett nytt distributionsavtal tecknats innebär inte omedelbar frälsning, något som bolagets egen historik bevisar. Hörlurar kommer inte ramla ner i kundernas varukorgar per automatik. Valmöjligheten för konsumenten, liksom konkurrensen mellan tillverkarna är enorm. Trots att Jays produkter hyllas av audiofiler världen över är det inte lätt att trumfa styrkan i klassiska varumärken som Marshall eller Bang & Olufsen som rör sig i samma segment.

Bolagets framtid känns binär. Botar inte Jays sin förluströta så dröjer det inte länge innan nästa nyemission står för dörren. Och blir det verklighet så har aktiekursen sannolikt fallit nedåt 1-kronasnivån.

Eftersom merparten av Jays kostnader är i dollar vore det fördelaktigt om försäljningen ville ta fart på andra sidan Atlanten för att väga upp valutaproblematiken. En högre grad direktförsäljning är positivt och redan idag ska en tredjedel av försäljningen i den egna webbshopen skeppas till USA.

Som vi ser det är det fortsatt avvakta som gäller med Jays. Vi vill se tydliga tecken på att lönsamhet innan vi ens funderar på att närma oss aktien. Historiskt har orderingången svängt kraftigt och ett jämnare flöde vore att föredra.

Den som vågar gå emot strömmen och köpa Jays har potentialen till en rejäl uppsida om skeppet vänder, men av historien att döma har man sannolikheten emot sig.

Vi väljer att även fortsättningsvis följa bolaget från sidlinjen och väntar på säljstarten av nya U-jays. Vår rekommendation blir neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Northbaze Group Neutral - -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -