Bra utsikter i Heliospectra

Aktieanalys Legaliseringen av cannabis har gett Heliospectra en ingång på den amerikanska marknaden. Nu vill vi se försäljningen av bolagets ljussystem ta fart på allvar.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Heliospectras växthusbelysning för tankarna till science fiction och i bolagets toppmodell kan ljusspektrumet justeras helt enligt odlarens önskemål.  Det sker via ett digitalt gränssnitt och möjligheten till ljusoptimering kan bidra till både ökad kvalitet och tillväxt hos grödorna.

I takt med att världens befolkning växer ökar vårt behov av att effektivera produktionen av livsmedel. Och med modern ljusteknik kan både tid och pengar sparas.

Smarta och energieffektiva belysningssystem säkrar odlingsresultaten. Till skillnad från solen lyser led-lamporna precis så starkt som odlaren önskar. Och jämfört med konventionell belysningsteknik kan energikostnaden kapas med uppemot 50 procent. Konventionella odlingslampor alstrar också mycket värme vilket är en inte alltid önskad biprodukt.

På nordliga breddgrader räcker solljuset inte till. Extra belysning gör att odlingssäsongen på artificiell väg blir både längre och säkrare. Tyvärr är få odlare särskilt lättfotade. Nya lösningar utvärderas under lång tid och framtunga investeringsbeslut fattas först efter noggrant avvägande. Det gör försäljningsprocessen ganska lång.  

Men det finns en kundgrupp som har snabbare till avslut. Efter att cannabis legaliserats i flera delstater I USA och Kanada ökar antalet producenter. Investeringsbehoven i sektorn är stora samtidigt som verksamheten är mycket lönsam.

Det är därför ingen slump att bolagets största order skrivits med en amerikansk cannabisodlare i Las Vegas. Ordern värd 5,7 Mkr väntas levereras under fjärde kvartalet. Under tiden har ett antal mindre samarbeten inletts med andra aktörer.

Heliospectra har också sålt belysningssystem till Europas största kryddodlare som nu testar systemen i ett antal anläggningar.

De avancerade belysningssystemen är intressanta ur flera hänseenden och förutom den direkta energibesparingen som led-tekniken ger så skulle allt fler grödor kunna odlas lokalt istället för att transporteras runt jorden innan de konsumeras. Det skulle spara mycket på miljön.

Bolagets affärsidé är helt rätt i tiden och kombinationen informationsteknik och jordbruk är eggande. På idéstadiet är vi tagare till aktien men frågan är vilket pris den betingar på marknaden.

Det går inte att få rimlighet i aktiens prissättning genom att bara titta på nuvarande försäljning. Hittills i år har bolaget levererat för nästan 4 Mkr. Kommande sex månader väntas försäljningen öka rejält, mycket tack vare storordern från Las Vegas, men inte tillräckligt för att göra bolagets prislapp på 230 Mkr rimlig.

Istället måste vi lyfta blicken mot horisonten och se till vilka möjligheter bolaget har att öka försäljning framgent. Världsmarknaden för odlingsljus, utanför Kina, beräknar bolaget till 55 miljoner armaturer. Med en livslängd på 5-10 år innebär det en potentiell marknad på mellan cirka 40 till 80 miljarder kronor per år. Så bara en liten marknadsandel skulle motivera prislappen på bolaget idag.

Men marknaden för led-belysning är hårt konkurrensutsatt och fragmenterad av ett stort antal mindre tillverkare. Alla konkurrenter håller inte samma tekniska höjd som Heliospectra. Bland de större aktörerna finns Orbitech och Philips.

Nästa bekymmer för bolaget blir att nå lönsamhet. Som verksamheten står och går idag kommer man från tid till annan att behöva nya pengar. Nu senast i augusti skedde en riktad nyemission som tillför bolaget 25 Mkr. I dagarna är det också dags för inlösen av de teckningsoptioner i som handlats på börsen. Sådana förfaranden riskerar att pressa kursen.

Till det mer positiva hör bolagets kommersiella genombrott bland cannabisproducenterna i Nordamerika. Med fortsatt fokus på försäljning och marknadsföring kan en större order vänta runt hörnet men det är svårt att veta hur långt det är ditt.

Produktionen är utlagd på extern part vilket minimerar upptrampningsproblem som en egen fabrik haft om order börjar trilla in.

Känslan säger ja till Heliospectra och vi attraheras av bolagets affärsidé. Kombinationen modern teknik och jordbruk känns framtid.

Får förnuftet tala är rösten inte lika stark. Heliospectra är fortfarande i ett tidigt stadium och en stundande succé är inte en självklarhet. Konkurrenterna är många och de stora spelarna har helt andra finansiella muskler.

Aktiespekulanten som likt undertecknad tycker att Heliospectra är spännande köper kanske en chanspost till den långsiktiga portföljen. Men det förutsätter ett osentimentalt förhållningsätt till de investerade slantarna.

Vår analyshorisont på tre till sex månader räcker dock inte som tidsspann för bolaget och sannolikheten för ogynnsamma kurssvängningar är större än att vi lyckas pricka ett eventuellt stort försäljningsgenombrott. Vi gillar Heliospectra men förutsättningarna är inte tillräckligt generösa för en köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Heliospectra Neutral 13,70 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -