Trög tillväxt en normalisering

Makrokommentar Det svenska inköpschefsindexet för industrin backade i augusti. Det rör sig dock snarare om en återgång till läget med en trög återhämtning än början på en konjunkturnedgång.

Det svenska inköpschefsindexet för industrin sjönk överraskande mycket från 55,2 i juli till 53,2 i augusti. Analytikerna hade i sin tur väntat sig en marginell nedgång till 54,7. Fortfarande håller sig dock indexet med god marginal över 50-strecket som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. Senast indexet låg under 50-nivån var i april 2013.

Att det fortfarande rör sig om en sommarmånad gör tolkningen av indexet blir lite extra besvärlig och det är svårt att från augustisiffran dra slutsatsen att den svenska industrikonjunkturen gått in i en lugnare fas. Indexsiffrorna är visserligen säsongrensade men det kan ändå bli en del stora månatliga slag. Exempelvis kan det vara värt att notera att det icke-säsongsrensade inköpschefsindexet faktiskt steg från 51,3 i juli till 56,0 i augusti.

Det som framför allt drar ner inköpschefsindexet i augusti är delindexet för produktionen som sjönk från höga 60,8 i juli till 55,4 i augusti. Det drog ner totalindexet med hela 1,4 enheter. Här är det väl snarast den höga julisiffran som sticker ut och vår tolkning är att just den siffran målade en allt för ljus bild av produktionsläget i svensk industri. Så mycket av den nedgången i totalindexet som skett i augusti ska nog snarast ser som en normalisering. Det är också värt att notera att indexet för produktionsplanerna på ett halvårs sikt fortsätter att ligga något över 60.

Den sammantagna bilden av svensk industrikonjunktur som tecknas efter tisdagens inköpschefsindex är därmed att återhämtningen visserligen fortsätter men att det fortsätter att gå förhållandevis trögt. Indexet för orderingången på hemmamarknaden landade i augusti på måttliga 51,8 och motsvarande index för exportorderingången orkade upp i 51,5. Det är inga siffror som imponerar och indexet för orderstocksomdömet sjönk dessutom från 55,3 i juli till 50,9 i augusti, säsongsrensat.

På ränte- och valutamarknaden uteblev i stort sett reaktionerna efter att inköpschefsindexet publicerats. En euro kostar runt 9,53 kronor och en amerikansk dollar kostar 8,46 kronor.

För Riksbanken, som i morgon sätter sig ner till sitt penningpolitiska möte, lär inte dagens inköpschefsindex spela någon avgörande roll för räntebeslutet. På marginalen kan dock nämnas att indexet för industrins rå- och insatsvarupriser sjönk till 49,5. Så därifrån kommer i alla fall ingen hjälp till Riksbanken som på onsdag lär få synnerligen svårt att presentera en trovärdig prognos om hur banken ska nå sitt inflationsmål på 2 procent inom rimlig tid.

Det är väl främst det som, tillsammans med den kommande avtalsrörelsen, talar för att det faktiskt blir en ny räntesänkning.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -