Ljusning för Mekonomen

Aktieanalys Efter några tröga år har Mekonomen inlett året starkt. På en allmänt piggare marknad stärker bolaget sin ställning.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Mekonomens beslut i slutet av förra året att nästan helt lämna den danska marknaden har haft en starkt positiv effekt på bolagets resultat i år. Verksamheten i Danmark var en ständig källa till förluster då marknaden präglas av överetablering och ständiga priskrig. Mekonomen försökte i det längsta att komma till rätta med förlusterna i landet men fick till slut ge upp.

Totalt var det 28 butiker, regionlager och huvudkontor som stängdes i Danmark. Kvar har dock Mekonomen försäljning via franschisebutiker i landet. Dessa får sina leveranser av reservdelar från centrallagret i Sverige.

Jämfört med i fjol är det förluster på 50 Mkr före skatt som försvunnit ur resultaträkningen i och med den danska reträtten. På sista raden har resultatet förbättrats med 37 procent under de första sex månaderna i år. I det andra kvartalet enskilt var resultatförbättringen 25 procent.

Fortfarande spökar dock Danmark en del för Mekonomen. Den återstående danska verksamheten ligger under dotterbolaget Meca vars rörelseresultat tyngdes med 10 Mkr i kvartalet av sälj- och marknadsföringsinsatser i Danmark. Marknadsföringen har syftat till att verkstäderna i landet ska få upp ögonen för Mekonomens produkter. Utfallet har dock varit under förväntan och Meca Danmark väntas rapportera en förlust i år. Tidigare var ett nollresultat eller en liten vinst väntad.

Räknat bara på de kvarvarande verksamheterna blev resultatet i det andra kvartalet helt oförändrat jämfört med i fjol. Förutom marknadsföringskostnaderna i Danmark innehöll resultatet i fjol även vissa positiva finansiella engångsposter som i år i stället var negativa.

Bolaget bytte tidigare i år vd. Håkan Lundstedt lämnade posten efter åtta år och i stället tog Mekonomen Nordics chef Magnus Johansson över. Han sade i samband med halvårsrapporten att koncernen under andra kvartalet vuxit klart snabbare än bolagets marknader.

Mekonomens omsättning ökade med 10 procent i kvartalet. Inte minst det egna reservdelsvarumärket Promeister ökar snabbt. Försäljningen av Promeister steg med 12 procent i kvartalet. Av dotterbolagen ökade Meca sin försäljning med 13 procent, Mekonomen Nordic ökade med 9 procent och Sörensen og Balchen med 7 procent.

Mekonomen presenterade för några år sedan högtflygande planer på en internationell expansion. Målet var att ha närvaro i 20 länder till år 2020. Hittills har det inte blivit särskilt mycket av detta men före sommaren meddelades att en satsning på Sydkorea inletts. Tillsammans med en lokal distributör ska Mekonomen sälja reservdelar under sitt egna varumärke Promeister. Mekaniker ska utbildas och vissa verkstäder kommer att Promeister-profileras.

I samband med att den sydkoreanska satsningen presenterades sade dåvarande vd:n Håkan Lundstedt att planerna för den internationella expansionen fortfarande ligger fast. Tanken var då att avancera utanför Norden under Promeister-flagg och att bygga upp det varumärket till ett slags nytt Mekonomen.

Sedan dess har dock som sagt Håkan Lundstedt lämnat Mekonomen och det har även ordförande Fredrik Persson gjort. På huvudägaren Axel Johnson har dessutom nya krafter tagit över så det återstår väl att se hur Mekonomen väljer att gå vidare framöver.

Magnus Johansson skriver i halvårsrapporten att marknaden i stort varit lite starkare i år än i fjol. För resten av året väntar han sig en stabil utveckling. Det sjunkande bensinpriset är posivt för branschen eftersom det ökar bilåkandet vilket i sin tur ökar servicebehoven. För Mekonomens del kommer säljaktiviteterna i Danmark att tynga resultaten inom Meca även i det innevarande kvartalet.

Utfallet i Mekonomens andra kvartal var på sista raden cirka 4 procent lägre än snittprognosen i SME Direkts sammanställning inför halvårsrapporten. Rörelseresultatet var dock i nivå med förväntningarna.

För helåret 2015 väntas Mekonomen rapportera en tillväxt på knappt 6 procent. Lönsamheten spås i SME Direkts sammanställning vara stabil jämfört med i fjol och rörelsemarginalen väntas landa på 12,2 procent. Snittprognosen för vinst per aktie är 13,84 kronor.

För 2016 väntas en tillväxt på 3,6 procent och en liten ökning av rörelsemarginalen till 12,7 procent. Vinsten per aktie stiger då drygt 15 procent till 15,98 kronor. P/e-talen för de närmaste åren ligger med de prognoserna på 15,3 respektive 13,2.

Aktien väntas de kommande åren ge direktavkastningar på 3,9 respektive 4,1 procent.

Mekonomen har haft några motiga år. Marknaden har varit trög och bolaget har tyngts av de stora förlusterna i Danmark. 2015 har börjat klart bättre, både för marknaden som helhet och för bolaget som stärker sin position. Bensinpriset är relativt lågt och nybilsförsäljningen är stark, två faktorer som talar för en fortsatt bra efterfrågan på service och reservdelar.

Dessutom fortsätter Mekonomen att vara påhittiga när det gäller nya tjänster, områden och framtidssatsningar. Däck, husbilar och hyrbilar är några av nyheterna på sistone. Det kombineras också med förvärv och utlandssatsningar. Tidigare i somras köptes Opus Equipment för dryga 50 Mkr och vissa räknar med att fler förvärv kan komma.

Sammantaget tycker vi värdering, utsikter och direktavkastning ser intressant ut i Mekonomen och vi ser aktien som köpvärd på dagens nivåer.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
MEKO Köp 215,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -