Vi ser ingen vändning för Bactiguard

Aktieanalys Sedan börsintroduktionen förra sommaren har Bactiguard dumpats i marknaden. Vid första anblick kan det därför verka som ett fyndläge uppenbarat sig – men trots kursfallet är osäkerheten fortfarande stor.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Under drygt ett år på börsen har medicinteknikbolaget Bactiguards aktie fallit nästan 75 procent, från teckningskursen på 38 kronor till dagens 10 kronor jämnt.

Med facit i hand var Bactiguard inte riktigt redo att sjösättas på börsen vid noteringstillfället och det lär finnas fler än en småsparare som känner sig lurad på konfekten.

Bactiguard behövde refinansiera sig och börsen var en utmärkt plats att göra det. Sedan noteringen har bolagets obligationslån, som har en ganska saftig ränta, betalats ned från 450 Mkr till 172,5 Mkr vilket positivt påverkat kapitalkostnaden.

Sedan börspremiären har bolaget gjort flera chefsrockader och utifrån ser det ut som att det varit rörigt på kontoret. Tillbaka på vd-stolen är nu storägaren Christan Kinch. Hans företrädare var inte långvarig och fick lämna bara efter ett par månader.

Andra kvartalet i år var volymmässigt ett bättre kvartal än på mycket länge för Bactiguard men rent resultatmässigt var perioden en ny besvikelse. Huvudorsaken var avsaknaden av territoriella intäkter.

Med territoriella intäkter menar bolaget ersättningar som erhålls när en distributör signerats rätten att exklusivt sälja bolagets produkter på en specifik geografisk marknad. Enligt vd Christian Kinch beror det på att bolaget förändrat utformningen av sina distributionsavtal och i stället kommer intäkterna att rapporteras in vid produktleverans.

I samma veva har bolaget sett över sina befintliga distributörer och granskningen har mynnat ut i att ett antal av dem kommer att bytas ut. Som en följd av detta har bolaget reserverat ytterligare 6,6 Mkr för att täcka osäkra kundfordringar som totalt uppgår till 25,5 Mkr. Summan motsvarar nästan hela omsättningen under andra kvartalet. Reservationerna har ingen negativ inverkan på kassaflödet som i senaste kvartalet ändå uppgick till minus 7,8 Mkr.

En kollega på Börsveckan har tidigare beskrivit Bactiguard som en "one trick poney" och efter en snabb granskning av intäktsfördelningen kan vi konstatera att den beskrivningen stämmer bra med verkligheten. Under det första halvåret i år härstammar 93 procent av intäkterna från licensavtalet med amerikanska Bard. Annan försäljning stod för 2 procent och övriga intäkter för 5 procent.

De övriga intäkterna består troligtvis främst av positiva valutadifferenser och vill man vara elak kan man anta att Bactiguard hittills i år har dragit större nytta av dollarförstärkningen än av den egna försäljningsaktiviteterna utanför licensaffären med Bard.

Men sommarmånaderna har inte varit helt utan ljuspunkter. Bard ökade på sitt lager och lade i augusti en tilläggsorder värd 28 Mkr som kommer att synas i tredje kvartalet. Men de underliggande volymerna i licensavtalet har inte förändrats och ordern får så länge tolkas som en engångsföreteelse.   

I övrigt rullade leveranser ut till Afrika, Saudiarabien, Schweiz, Iran och Sverige. Men volymerna måste ha varit mycket begränsade.

Återkommande order från Saudi är upplyftande men vi skulle gärna se en ökning av omfattningen. Att ett par svenska sjukhus köpt produkterna kittlar lite och enligt bolaget har landsting lagt till en infektionspreventionskategori i sin upphandlingsplan. Det är en svag men positiv indikation på att det förr eller senare kanske kan lossnar för Bactiguard om de inledande produkttesterna går bra.

Fortfarande väntar bolaget på ett produktgodkännande från Kina. Ett positivt besked skulle kunna utlösa en kursrusning men än så länge spär bristen på nyheter på osäkerheten.

Bactiguard är ett förhoppningsbolag och vi ser framtiden som nästan binär. Antingen lyckas bolaget stärka bevisen för sina infektionsförebyggande produkter och på så viss kan de motivera sitt höga pris. Eller så består frågetecknen allt jämt och bolaget står kvar med endast en rejäl inkomstkälla, vilket inte kommer hålla i längden.

Bolaget värderas i dag till ungefär 2,5 gånger fjolårets försäljning och det anser vi inte vara billigt för ett bolag som genererar förluster för jämnan.

På tillgångssidan i balansräkningen väger teknologin tyngst men oroväckande tungt väger också goodwillposten på 226 Mkr, vilket motsvarar 30 procent av de totala tillgångarna i bolaget.

Låt oss avrunda här. Bactiguardaktien är rejält nedtryckt och precis som vid Bards extraorder kan aktien komma att sticka iväg rejält vid positiva nyheter. Däremot är riskerna stora och det ligger närmare till hands för oss att förvänta vidare stiltje för försäljningen.

Då väntar en kursresa som i bästa fall löper i sidled. Vi behåller vår avvaktande inställning till aktien och rekommendationen på 3-6 månader förblir neutral, trots kursraset.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Bactiguard Holding B Neutral 10,10 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -