Köpläge i Alimak

Aktieanalys Hissbolaget Alimak är en höglönsam leverantör med en stor del av sin intjäning från den stabila eftermarknaden. Då lockar aktien trots oro kring bolagets kunder inom olja- och gas.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 35 den 24 augusti. Läs mer om Börsveckan.

Bygg- och industrihisstillverkaren Alimak gjorde en lyckad debut på Stockholmsbörsen i mitten av juni. Prislappen hade satts till mellan 80 och 95 kronor och slutpriset landade på 93 kronor. Redan första handelsdagen klev aktien upp till 100 kr men de senaste veckorna har kursen backat tillbaka till cirka 94 kr, vilket värderar koncernen till knappt 4,2 miljarder kronor.

Alimak omsätter 2 miljarder kronor baserat på de senaste 12 månaderna, med ett rörelseresultat på 360 Mkr före engångsposter. Rörelsemarginalen taktar kring 18,4 procent. Bolaget har en relativt stor exponering mot tillväxtregioner i Asien och har haft en hög omsättningstillväxt det senaste året.

Under 2014 ökade omsättningen med 15 procent varav hälften var organiskt och under årets första halvår steg omsättningen med 27 procent, varav 13 procent var organiskt. Rörelseresultatet ökade med 33 procent vilket förbättrade lönsamheten ytterligare från redan höga nivåer.

Det finns flera saker som lockar i Alimak. Den första är den höga lönsamheten givetvis. Eftermarknad och service står för cirka en tredjedel av omsättningen men genererar hela 70 procent av rörelseresultatet. Rörelsemarginalen ligger över 30 procent inom detta affärsområde.

Det är en höglönsam business att serva och sälja reservdelar till befintliga hissar och denna del växte med 30 procent under första halvåret, varav 3 procent organiskt. Orderingången inom detta affärsområde steg med totalt 38 procent (8 procent organiskt). Det är även betydligt stabilare intäkter här än för nyhissförsäljningen. Alimak har 21 000 hissar installerade runt om i världen, varav uppskattningsvis en tredjedel behöver service, reservdelar och renovering löpande.

En annan viktig orsak till de höga marginalerna är att Alimak säljer premium- och mellanprisprodukter. En tredje orsak är att bolaget arbetat hårt med sin produktionsstruktur och har stängt anläggningar i Nederländerna och USA, vilket höjt den interna effektiviteten. Idag har Alimak två huvudanläggningar; en i Sverige och en i Kina.

En annan faktor som lockar är de goda tillväxtutsikterna. Alimak kommer de närmaste åren fokusera på att komma in i mellanprissegmentet i Kina på allvar. Det är en gigantisk marknad att bearbeta och visserligen har den kinesiska byggsektorn problem just nu men Alimak kommer i princip att börja från noll och har därför väldigt mycket att hämta om man lyckas med denna satsning. Givet hur starkt varumärket är och givet att det redan finns en fabrik i Kina så talar mycket för att bolaget lyckas plocka marknadsandelar i landet de närmaste åren.

Samtidigt genomförde bolaget ett förvärv av Heis-Tek under 2014 som kommer att stärka positionen inom linbaserade hissar som är en globalt sett lika stor marknad som transportlösningar på kuggstångsdrift. Förvärvet bidrog till att öka intäkterna med 7 procent under de sex första månaderna och gav också möjlighet för Alimak att teckna ett ramavtal med Statoil i våras inom just linbaserade hissar.

Risker saknas givetvis inte. Den största risken som vi ser det är att en stor del av kunderna finns inom olje- och gassektorn där det har skett en rejäl inbromsning på senare år. Inom affärsområdet Industrial Equipment rasade rörelseresultatet med 55 procent under första halvåret på grund av en kraftigt försvagad efterfrågan. Även kunder inom byggsektorn har varit försiktiga med investeringar vilket påverkat affärsområdet Construction Equipment negativt. Men inom det sistnämnda har satsningen på lite billigare hissar medfört en fin comeback hittills i år när det gäller orderingång och omsättning.

Målet är att öka koncernens totala omsättning med 10 procent om året och kunna leverera en rörelsemarginal på minst 17 procent. Ifjol blev utfallet en tillväxt på 15 procent och en marginal på 16,5 procent. Vi räknar med att Alimak kommer kunna växa med 20 procent i år och generera en marginal på 17,5 procent. Det skulle ge en rörelsevinst på cirka 375 Mkr och en nettovinst omkring 5,5 kr/aktie. Det justerade resultatet kommer sannolikt ligga en bit över 6 kr/aktie om man alltså justerar för jämförelsestörande poster.

Nettoskulden är 532 Mkr. Justerar vi börsvärdet för denna blir ev/ebit cirka 12,5 för 2015. P/e-talet blir samtidigt 17,4 på den faktiska vinsten. Det är relativt högt men å andra sidan ska ett bolag som Alimak värderas högre än börssnittet. Bolag med i grunden relativt stabila intäkter och hög lönsamhet, men ändå viss konjunkturkänslighet, värderas inte sällan till p/e-tal över 20 på innevarande år. Några exempel är finska Kone och svenska Assa Abloy.

Vi sätter därför köp med en riktkurs på 115 kr på ett års sikt.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Alimak Group Köp 96,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -