Hexagon lockar efter svacka

Aktieanalys Kinaoron har lagt krokben för Hexagon-aktien under våren och sommaren. Värderingen har kommit ned och på nuvarande nivåer tycker vi aktien ser intressant ut.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Efter ett starkt 2014 har Hexagon under det första halvåret av 2015 bjudit aktieägarna på en något svagare tillväxt. Problemen härstammar huvudsakligen från tillväxtmarknader som Kina, Ryssland och Brasilien.

Kina är en av Hexagons viktigaste marknader och landet svarar för cirka 15 procent av omsättningen i koncernen. Den dämpade ekonomiska aktiviteten i Kina påverkar framför allt byggmarknaderna och i viss mån även fordonsindustrin som är viktiga kundkategorier.

Hexagon bildades 1992 och var till en början ett rätt spretigt konglomerat av olika verksamheter. Med åren har verksamheten kommit att fokusera på mätteknik, design och visualiseringsteknologi. Förvärv har varit en viktig del i tillväxtstrategin och bland de viktigaste på senare år kan nämnas Leica Geosystems 2005 och Intergraph 2010.

Förra året låg Hexagon verkligen inte på latsidan när det gäller förvärv men i stället för ett jätteköp som Intergraph blev det flera mindre. Den strukturella tillväxten i andra kvartalet i år var 5 procent och valutaeffekter bidrog med ytterligare 13 procent. Organiskt ökade dessutom Hexagon med ytterligare 5 procent vilket var exakt som i det första kvartalet och i båda dessa kvartal var den organiska tillväxten något under förväntan.

Från och med i år delar Hexagon in sin verksamhet i två delar: Geospatial Enterprise Solutions samt Industrial Enterprise Solutions. Omsättningsmässigt är de båda områdena ungefärligen likvärdigt stora men under det första halvåret i år har Industrial Enterprise Solutions hållit en rörelsemarginal på 26,7 procent mot Geospatial Enterprise Solutions 19 procent.

Det sistnämnda områdets produkter används vid planering, byggande och underhåll av infrastruktur som vägar, broar, flygplatser och hamnar. Industrial Enterprise Solutions produkter används för mätning och kvalitetskontroll av komplexa komponenter samt vid design och drift av industriella anläggningar.

Av de båda områdena var det Industrial Enterprise Solutions som höll bäst fart i det andra kvartalet. Den organiska tillväxten var 9 procent och rörelsmarginalen förbättrades till 27,7 procent från 26,0 för ett år sedan. Efterfrågan var starkast i Europa men även god på övriga marknader, undantaget Ryssland.

För Geospatial Enterprise Solutions stannade den organiska tillväxten vid 1 procent och marginalen försämrades något jämfört med för ett år sedan. Kina och Ryssland var svaga liksom Brasilien och det var främst den byggrelaterade verksamheten som tyngde utvecklingen.

De stora mogna marknaderna i Västeuropa har generellt varit starka för Hexagon under inledningen av 2015. Västeuropa svarar för cirka 30 procent av omsättningen inom Hexagon-koncernen. Nordamerika står också för cirka 30 procent. Kina står som sagt för cirka 15 procent och övriga Asien för cirka 12 procent. Sydamerika utgör 4 procent och resten av världen 8 procent.

I Kina blev tillväxten totalt sett 2 procent i kvartalet medan marknader som Ryssland och Brasilien tappade stort.

Svagheterna på tillväxtmarknaderna består även in i tredje kvartalet konstaterade vd Ola Rollén i samband med halvårsrapporten tidigare i somras. I Kina är efterfrågan från industriföretag okej medan infrastruktursidan är riktigt svag. Ola Rollén tror dock att infrastrukturmarknaden i Kina håller på att bottna.

Hexagon har en historik av att sätta upp ambitiösa tillväxtmål. Förvärv har varit ett viktigt inslag för att nå dessa. De nuvarande målen sattes upp 2011 och siktar mot en omsättning på 3,5 miljarder euro med en rörelsemarginal på 25 procent. På rullande tolv månader omsätter Hexagon 2,9 miljarder euro och rörelsemarginalen är knappt 22 procent.

Ursprungligen siktade Hexagon mot att nå sina mål till i år men en svagare underliggande tillväxt de senaste åren än de beräknade 8 procenten om året i snitt har inneburit att tidpunkten fått skjutas fram till nästa år. Marginalutvecklingen har även hållits tillbaka av negativa valutaeffekter vilket bedöms ha påverkat rörelsemarginalen negativt med cirka 1 procentenhet.

Hexagon har nyligen vidtagit åtgärder för att kompensera för de rådande valutakurserna. Besparingsprogrammet siktar främst in sig på att sänka kostnaderna i Schweiz och USA.

Enligt SME Direkts sammanställning av analytikerprognoser väntas Hexagon nå en omsättning på lite drygt 3,3 miljarder euro nästa år med en rörelsemarginal på 23,7 procent. Förutom effektiviseringar och fortsatta innovationer räknar aktiemarknaden således med att Hexagon kommer att behöva genomföra ytterligare förvärv om bolaget vill nå sina mål till nästa år.

Hexagon har tidigare angett ett förvärvsutrymme på cirka 1,5 miljarder euro och Ola Rollén sade i samband med halvårsrapporten att Hexagon under det första halvåret tittat på ett antal större bolag utan att nå i mål. För närvarande är siktet inställt mot lite mindre bolag.

För innevarande år är prognosen en vinst per aktie på 1,39 euro (motsvarande 13,32 kronor med nuvarande valutakurser). För 2016 är vinstprognosen 1,66 euro (15,90 kronor). P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 19,7 respektive 16,5. Justerat för nettoskulden värderas rörelsen till 15,1 gånger nästa års väntade rörelseresultat.

Hexagon är ett tillväxtbolag och inte någon högutdelare. Direktavkastningen de närmaste åren väntas ligga kring 1,5 procent. Vinsttillväxten de tre närmaste helåren väntas däremot i snitt uppgå till 18 procent om året. Målsättningen är att nå 15 procents vinsttillväxt årligen.

Hexagon-aktien har tappat drygt 20 procent från toppnoteringen i våras. En viss inbromsning i den underliggande tillväxten under det första halvåret har bidragit liksom en allmän oro på aktiemarknaden för alla bolag med Kinaexponering.

Estimaten i Hexagon har dock stått sig bra och för det andra halvåret levererade bolaget på sista raden nästan på öret enligt förväntan. Värderingen har således kommit ned en hel del i Hexagon-aktien och vi tror att den nuvarande svackan kan vara ett bra köptillfälle. Rekommendationen blir köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Hexagon B Köp 262,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -