Veckans Kinasiffra kan bli en rysare

Makroutsikt Världen har drabbats av finansfrossa efter att kinesisk ekonomi visat på nya svaghetstecken. I veckan kommer viktiga siffror över tillståndet i Sverige och i EMU-området.

Förra veckan blev brutal på de flesta av världens börser med ordentliga nedgångar som accentuerades under fredagen och där nedgångarna fortsatt i Asien under måndagen.

Den svenska börsen backade i förra veckan med lite drygt 6 procent – vilket var långt ifrån värst. Bara under måndagen har exempelvis Shanghaibörsen sjunkit med 8,5 procent. Så det är väl ingen vild gissning att den här veckan kommer att få en bister start även i Europa.

Det här har i sin tur betytt förnyad flykt mot säkra tillgångar och marknadsräntorna i mer trygga ekonomier har därmed sjunkit. För svensk del kan noteras att tioårsräntan i fredags stängde på 0,55 procent och därmed, för ovanlighetens skull, låg lägre än sin tyska motsvarighet.

Även i USA har en räntenedgång skett och allt färre tror numera att den amerikanska centralbanken ska kunna genomföra en räntehöjning i september. Det här har dessutom bidragit till att dollarn försvagats påtagligt. Under måndagsmorgonen ligger dollar/euro-kursen på 1,144 vilket är den högsta nivån sedan februari. 

Eftersom turbulensen främst beror på oro kring kinesisk ekonomi har även råvarumarknaderna drabbats hårt. Priset på ett fat Brentolja har sjunkit under 45 dollar och kopparpriset ligger på den lägsta nivån sedan 2009.

Den stora triggern för nedgångar på finansmarknaderna mot slutet av veckan var att det kinesiska inköpschefsindexet för industrin i augusti föll till den lägsta nivån sedan 2009.

I veckan som kommer lär en hel del fokus riktas mot Kina men där är makroagendan dessvärre tunn. Däremot väntar sig allt fler att det ska komma nya stimulanser i form av bland annat räntesänkningar och minskade reservkrav för bankerna i ett försök att skapa lugn. Dessutom kan andra, mer okonventionella, åtgärder säkert bli aktuella.

Håll också koll på eventuella signaler från den amerikanska centralbanken kring räntepolitiken.

Onsdagens siffror och prognoser från Konjunkturinstitutet (KI) väntas i sin tur visa på en relativt ljus bild av svensk ekonomi men tillväxten är främst driven av inhemska faktorer. Viktigt är vad KI säger om utrymmet för finanspolitiken och vad det tror om Riksbankens räntesättning.

Dessutom kommer under veckan tunga siffror över tillståndet i EMU-området. Tisdagens IFO-index för Tyskland samt fredagens barometersiffror blir här viktig input och ett värsta scenario är att vi även här kommer att få se tydliga svaghetstecken.

 

Måndag

Relativt tomt på makroagendan vilket den här gången kan vara skönt och ge marknaden chansen att bearbeta den närmast kaotiska marknadssituationen. Federal Reserves Lockhart håller tal under kvällen och kan förhoppningsvis sprida lite ljus över centralbankens ränteplaner.

 

Tisdag

Tyska IFO-index blir en viktig mätare över konjunkturläget i EMU-området. En stark siffra kan gjuta lite olja över vågorna på finansmarknaderna medan en svag siffra kan öka turbulensen. Håll också koll på det amerikanska inköpschefsindexet för tjänstesektorn som väntas ha backat något men där finns det utrymme för positiva överraskningar, enligt oss.

 

Onsdag

Konjunkturinstitutet (KI) publicerar resultaten av sina senaste enkätundersökningar om näringsliv och hushåll. Samtidigt publicerar KI en färsk prognos över svensk ekonomi. Sverige väntas fortsätta att klara sig hyggligt men frågan är hur KI ställer sig i förhållande till regeringens färska prognos och vad det tror om den framtida räntesättningen. På onsdag publiceras dessutom veckans enda kinesiska makrosiffra i form av konsumentförtroendet för augusti. Den kan bli en rysare.

 

Torsdag

Svensk hushållsutlåning väntas ha fortsatt upp under sommaren, vilket givetvis är ett bekymmer. Det lär leda till att diskussionen kring vilka åtgärder som kan sättas in blossar upp ordentligt. Amerikanska siffror över BNP-utvecklingen under årets andra kvartal väntas bli uppreviderade.  

 

Fredag

Viktiga siffror över konjunkturläget i Europa när siffror motsvarande den svenska barometerindikatorn publiceras för EMU-området. Väntat är en liten nedgång i spåren på turbulensen kring Grekland, men ändå siffror som ska bekräfta en fortsatt återhämtning. Dessutom kommer siffror över inkomstutvecklingen i USA.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -